Kevin Kühnert vyvolal v Německu vlnobití

Německý sociální demokrat Kühnert dostál své pověsti rebela a vyslovil se pro kolektivizaci vlastnictví velkých firem jako BMW. Reakce německé levice na nápad jsou znepokojující.

TAZ informuje o tom, že ideje předsedy mladých socialistů nejsou znepokojivé. Smutně působí jeho soudruzi, kteří se od něj ze strachu distancují.

Stefan Quandt a Susanne Klatten vydělali za rok 2018 více než miliardu eur, aniž by hnuli prstem. Jejich výkon spočívá v tom, že mají ty správné rodiče. Proto velcí akcionáři automobilky BMW vydělají za půl hodinu víc než německý policista za rok.

Komu to přijde spravedlivé, pak má nejspíš sám dost peněz, pro které nemusí pracovat, nebo čte špatná média, nebo bere špatné drogy, píše TAZ.

Kevin Kühnert udělal to, co jiní moc nedělají. Začal uvažovat o tom, jak by mohla vypadat postkapitalistická společnost. Zisky, které produkuje BMW, by měly připadnou těm, kteří je vytvářejí. A ne dědicům. Kühnert sice hovoří radikálněji než katolická sociální nauka, ale zas tak odlišné to není. I tam totiž stojí zájmy mnoha proti elitě.

Kühnertovy ideje jsou nejasné, je to taková kombinace tržní ekonomiky a družstev. Představa, že každý má mít jen jeden byt, není skutečně zrovna dvakrát moudrá. Ale to nevadí. Znepokojující nejsou podobné formulace, znepokojující je levice, která z čiré hrůzy raději žádné představy o budoucnosti nemá.

Obvyklí podezřelí jako FDP, CSU a noviny Springer už spustily tak nějak reflexně kola své nenávisto. Kühnert je magor, bláznivý fantasta a totalitář k tomu. To je ovšem cílené zamlžování věci, tvrdí TAZ: pro seriózní levici je jasné, že radikální změna musí jít mírovou cestou a být realizována demokratickou většinou. S Leninem toho má Kühnert společného tolik jako matka Tereza s inkvizitory, tvrdí dále článek TAZ.

Kritici podvědomě vlastně říkají, že kapitalismus je vrchol dějin. Není to poprvé, kdy si někdo myslí, že nastal konec dějin. Německý filosof Hegel viděl naplnění dějinného ducha v Napoleonovi. Francis Fukujama zase adoroval jako konec dějin liberální tržní společnost. Obojí byla iluze.

Vyjádření hrůzy, které zaznělo i z pravicového křídla SPD, ukazuje, že Kühnert našel slabé místo. I proto jsou reakce na něj bezduché.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Olaf Kosinski, CC, Wikicommons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.