Zbrklý útok na Huawei ohrozí americké firmy

Christopher Scott píše pro Asia Times o tom, že pokud americká vláda zablokuje technologické exporty do Číny, pak situace poškodí americké firmy.

Americké ministerstvo obchodu oznámilo, že Huawei je na seznamu kontroly exportu, což může být krok k tomu, aby americké firmy dostaly zákaz dodávat Huawei komponenty.

Zároveň ovšem Trump podepsal exekutivní příkaz, v němž se Huawei zakazuje operovat v USA. Na rozdíl od toho, co si myslí Trumpova vláda, experti se domnívají, že tento krok by poškodil hlavně americké technologické firmy.

Jakmile se totiž Huawei dostane na platný seznam, pak americké firmy nebudou smět Huawei dodávat komponenty, ledaže by obdržely licenci. Huawei se prý předzásobila a u některých součástek by mohla mít problém, nicméně nedopadne prý jako ZTE, pro kterou byla podobná zkušenost „blízko smrti“, protože některé americké firmy asi licenci dostanou, cituje Scott technologického specialistu.

Viceprezident svazu průmyslu polovodičů tvrdí, že žádný sektor průmyslu už dnes není zcela dominován americkými firmami. Unilaterální kroky USA dopadnou tak, že poškodí inovaci v USA a Čína se stejně nějak dostane k technologii, kterou potřebuje.

Jimmy Goodrich pokračuje, že ZTE byla pro Číňany velká lekce. Po této zkušenosti se Čína rozhodla zrychlit lokalizaci komponent pro 5G. Takže, co USA způsobí? To, že Čína bude čím dál lepší a méně závislá na USA.

Technologičtí experti chápou tyto souvislosti, ale do Washingtonu to očividně nedošlo. Japonský výzkum ukázal, že Huawei už dohnala Apple, co se týče designu čipů 4G. Japonci se navíc domnívají, že Huawei není daleko od toho, aby se dostala na úroveň amerického výrobce polovodičů Qualcomm. Tato firma je světovým lídrem v mobilních čipech, jenže je to díky tomu, že 65 % příjmů má z Číny.

Toto ovšem Trump nepochopil, píše tvrdě Scott.

Republikánský senátor Marco Rubio naopak požaduje, aby „byla zrušena exportní privilegia Huawei“. Další republikánský senátor si myslí, že Trumpovo rozhodnutí je pro Huawei „rozsudek smrti“.

Je zajímavé, varuje Scott, že z Číny ani z Huawei, žádné dramatické reakce na toto oznámení nepřišly. Huawei například uvedla, že „omezení firmy podnikat ve Spojených státech rozhodně z USA neučiní bezpečnější či silnější zemi“.

Firma dále dodala, že USA se tím pádem budou muset spokojit s dražšími a méně kvalitními alternativami, budou zaostávat v rozvoji 5G a poškodí nakonec i zájmy amerických firem a spotřebitelů.

Goodrich z asociace polovodičového průmyslu se ptá jasně: chceme, aby v Číně byly americké čipy, nebo chceme ty čínské? Pokud se USA samy zavřou před čínským trhem, pak taková otázka už bude zbytečná.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.