Zelenského krok do propasti chudoby

Nový prezident rozpuštěním parlamentu upřednostnil osobní zájem před vládou práva, která je receptem na zbohatnutí, zní kritika z liberálních pozic.

První krok do propasti, tak komentuje rozhodnutí Volodymyra Zelenského rozpustit ukrajinský parlament Sergej Fursa na stránkách Novoje Vremja.

Fursa krok považuje za porušení zákona, ukazuje dle něj, jaký vztah má nový prezident země k vládě práva – osobní politická výhoda je pro něj důležitější než zákony. Je jedno, jakým způsobem něco takového ospravedlňuje. Dokud Zelenského rating neklesá, chce si zajistit dobrý výsledek parlamentních voleb, píše Fursa. A na ostatní kašle.

Podle Fursy dnes úspěšné a neúspěšné země světa odlišuje vláda práva, tedy její existence nebo naopak neexistence. Kde je vláda práva, je také bohatství, tvrdí (toto vidění je ovšem poněkud zjednodušené – pozn.red.). Skončit období chudoby podle autora znamená začít se řídit principy vlády práva. A dnes Ukrajinu odvedli na druhou stranu, na stranu chudoby.

Zelenskij také podle Fursy ukázal, že má zájem na uzurpaci moci, protože udělal totéž, co Viktor Janukovyč. Ten tak učinil prostřednictvím ústavního soudu, zatímco Zelenskij pomocí pochybného rozhodnutí. Ukazuje navíc, jakou důvěru má v ukrajinské soudy – v to, že toto rozhodnutí podpoří.

Fursa dále kritizuje ukrajinské soudnictví a píše, že lidé, kteří mají na Ukrajině hlavní vliv na soudní rozhodování, jsou oligarchové jako Kolomojskij, Portonov a Bogdan. A tito lidé, míní Fursa dále, budou mít výhody z vlády Zelenského. Jsou to lidé, jejichž zájmy učiní Ukrajince chudšími.

Rozhodnutí o rozpuštění parlamentu také ukazuje, že nový prezident nepotřebuje žádné změny, které by ukončily epochu bídy a přinesly do parlamentu nové kvality, všichni pochybní a zkorumpovaní politici dnešní politické scény na Ukrajině se budou snažit znova dostat do parlamentu pomocí většinového systému. Zelenskij ani korupčníci nemají žádnou politickou ideologii, píše dále Fursa s tím, že poslanci volení ve většinovém systému jsou většinou poslanci spojení s prezidentem.

Tím, že si nový prezident vybral místo změny a vlády práva právě osobní zájmem, začala epocha chudoby. Posunul tak nejchudší zemi v Evropě k ještě větší chudobě. A země jej radostně podpořila, uzavírá článek.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Адміністрація Президента України, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79108175

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.