Brusel chce potrestat Itálii. Moc utrácí veřejné peníze

Zemi hrozí za překračování deficitu pokuta v hodnotě 0,2 % HDP, což je 3,4 miliardy euro.

Evropská komise připravuje sankční proceduru proti Itálii za to, že se její vláda nesnaží o kontrolu veřejných výdajů velmi zadlužené členské země EU. Během několika dnů má italská vláda obdržet dopis, který oznámí zahájení procedury za porušení článku 126.3 Smlouvy o EU. Jedná se o první krok rozsáhlé procedury, která má zhodnotit, zda Itálie dodržuje kritéria Paktu stability a růstu.

Pokud by se potvrdilo, že Itálie pakt nedodržuje, jak se Komise domnívá, zemi hrozí pokuta v hodnotě 0,2 % HDP, což je 3,4 miliardy euro. Aby pokuta platila, musí ji odsouhlasit všichni ministři financí EU.

Vládní koalice dvou protisystémových stran Ligy a Hnutí pěti hvězd nebere na doporučení Bruselu týkající se rozpočtové politiky ohledy. Podle Paktu stability a růstu může podíl veřejného dluhu v poměru k HDP dosáhnout výše 60 %, dále jsou určeny způsoby, jak omezit zadlužení v případě, že je limit porušen. Itálie je v rámci EU se zadlužením 135 % HDP hned za Řeckem.

Jde už o druhé takové oznámení z Bruselu, první bylo odesláno loni v říjnu, když italská vláda neukázala snahu zredukovat zadlužení. Následně se Brusel a Řím dohodly, že Itálie odloží některé veřejné výdaje, aby udržela kontrolu nad deficitem. Ovšem vláda pak pokračovala v dalším pumpování veřejných financí do ekonomiky, takže deficit v roce 2020 se očekává nad 3 %, k čemuž přispívá i pomalá italská ekonomika.

Nejnovější spor mezi Evropskou komisí a Itálií by mohl přinést novou nestabilitu především „na trzích“, míní Euractiv, a to zrovna v době, kdy Salviniho Liga významně posílila ve volbách do Evropského parlamentu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.