Kauza Huawei ovlivňuje faerské ambice ohledně sítě 5G

Ostrůvky v severním Atlantiku mají díky spolupráci s Huawei druhý nejrychlejší internet na světě s technologií 4G. Přechod k 5G je s otazníkem. 

O aspiracích Faerských ostrovů v severním Atlantiku stát se světovou jedničkou ve využití technologie 5G, napsal politický web Politico. V technologii 4G už jsou Faerské ostrovy na prvním místě a mají druhou nejrychlejší internetovou síť na světě.

Faerský Telecom spolupracuje s čínskou firmou Huawei už čtyři roky a jejich spolupráce vedla k tomu, že ostrovy mají k dispozici jednu z nejrychlejších sítí 4G na světě. Nyní se plánuje přechod na technologii 5G. I na Faerské ostrovy ale dopadla obvinění Spojených států vůči čínské firmě ohledně špionáže. Pro faerský Telecom by to byla katastrofa, uvádí jeho CEO Jan Ziskasen. Znamenalo by to, že by musela být odstraněna část zařízení firmy Huawei nebo dokonce celé její vybavení. Přechod na technologii 5G by byl opožděn. Faerský Telecom nyní čeká na konkrétní důkazy americké strany.

Spolupráce Faerských ostrovů s firmou Huawei byla doposud příběhem úspěchu. Po podepsání dohody v roce 2015 mají ostrovy druhý nejrychlejší internet na světě, který dosahuje na každý z celkem 18 malých ostrůvků, které Faerské ostrovy tvoří.

Ostrovy mají hustou síť antén, které jsou naistalovány na kopcích tak, že rychlost stahování je stejná v hlavním městě i v zapadlých oblastech. Síť 4G nyní dosahuje 120 km do moře a pokryje celkem 277 tisíc km2 oceánu. Rychlost telefonního systému je zde 73 Mb/s, zatímco ten nejrychlejší mají v Jižní Koreji o rychlosti 76,74 Mb/s. Ovšem na Faerských ostrovech jednak nesídlí firma Samsung jako v Jižní Koreji, jednak jejich populace činí zhruba 50 tisíc lidí.

V současnosti Faerské ostrovy pokračují ve spolupráci s firmou Huawei a testují technologii 5G. Ziskasen k tomu říká, že do projektu investoval asi 120 milionů dánských korun, takže vývoj kolem firmy Huawei sleduje velmi ostražitě, k rozhodnutí však potřebuje skutečné důkazy.

Ukazují se tak širší dopady mnohem většího konfliktu mezi USA a Čínou, ve kterém problém Huawei představuje jen jeden aspekt. Díky propojenosti konflikt dopadá i na malé ostrůvky v severním Atlantickém oceánu.

Faerské ostrovy se také ocitají mezi dvěma rozdílnými přístupy k Huawei – americkým a evropským. USA zakázaly americkým společnostem obchodovat s čínskou firmou. Evropané byli poněkud opatrnější – v březnu Evropská komise sdělila, že by členové EU měli zhodnotit rizika spojená s 5G do konce června a na začátku října má pak padnout celkové evropské zhodnocení rizik. Pro Faerské ostrovy to ale znamená spíš nejistotu, protože nemají prostředky k nezávislému hodnocení. „Nic jsme zatím od nikoho neslyšeli“, říká Ziskasen.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.