Macriho neúspěch bude selhání i pro Trumpa

Analytici se domnívají, že výsledky argentinských primárek jsou pro dnešního prezidenta fatální rána a že Macri v říjnu v prezidentských volbách nemůže uspět.

Financial Times uvádějí, že investoři se „děsí“ toho, že by se k moci mohla opět dostat rodina Fernándezů.

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo si dal záležet, aby při návštěvě Argentiny dal najevo svou přízeň prezidentu Mauriciu Macrimu. Uvedl, že doufá, že si ostatní vezmou z Argentiny a jejího vedení příklad.

Jenže o měsíc později dali voliči velmi razantně v průzkumu najevo, že Macri ne. Analytici se domnívají, že to byla fatální rána a že Macri v říjnu nemůže uspět. Výsledek byl neočekávaný, píší FT, ale jeho ztráta byla tak obrovská, že se trhy propadají do chaosu. Je možné, že se znovu k moci vrátí levicoví populisté, píší FT.

V Mexiku vládne levicový Obrador, takže z velkých ekonomik by to byla jen Brazílie, kde vládne konzervativní Jair Bolsonaro, dávají najevo své zděšení britské noviny. Je to také bolehlav pro Trumpovu administrativu, která doufala, že vytvoří skupinu „spřátelených“ vlád, které jí pomohou bojovat proti levici, Kubě a Venezuele a také proti čínským investicím na kontinentu.

Bolsonaro může dopadnout stejně jako Macri, pokud se mu jeho ekonomické reformy nevyvedou a lidé budou mít pocit, že se jim žije hůře než předtím. Brazilská ekonomika se potácí kolem recese a Bolsonaro řekl, že levicové vítězství v Argentině bude znamenat, že země se přiblíží osudu Venezuely.

Macriho voliči trestají za programy škrtů, které jim snížily životní standard a způsobily hlubokou recesi. Prezident Ekvádoru jde argentinskou cestou, má podporu MMF a Trumpa (to on nařídil vyvlečení J. Assange z ekvádorské ambasády v Londýně – pozn. red.).

Pak je tu chilský prezident Sebastián Piñera, kterému padá popularita, ekonomice se nedaří a proto dělá mohutné změny ve složení kabinetu. I kolumbijský prezident je Trumpův spojenec, ale ani jemu se nedaří prosadit reformy.

Na úspěch Alberta Fernándeza pozitivně reagoval z vězení bývalý brazilský prezident Lula da Silva. Je možné, že pokud Fernández uspěje, pak se k moci znovu dostane i bývalá argentinská prezidentka Cristina de Kirchner Fernándezová.

Trump se ale nejvíce trápí tím, že se mu nedaří provést změnu ve Venezuele poté, co podpořil opozičního vůdce Guaidóa. Koalice, která by měla sundat Madura, a která již byla oslabena nástupem Obradora na místo mexického prezidenta, by mohla být ještě menší.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Casa Rosada (Argentina Presidency of the Nation), CC BY 2.5 ar, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81297650

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.