Volby na východě Německa: rekordní posílení AfD, přesto ale zvítězila CDU a SPD

Přinášíme detailnější přehled z nedělních zemských voleb v Sasku a v Braniborsku.

Německý deník Die Welt shrnuje volby tak, že CDU i SPD sice rekordně ztratily, ale přesto dokázaly v Sasku a v Braniborsku obhájit pozici nejsilnější politické strany. Rekordní nárůsty voličské přízně zaznamenala v obou zemích východního Německa Alternativa pro Německo (AfD). Naopak velké ztráty zaznamenala Die Linke (Levice).

Podrobnější pohled na Sasko

Pohled na volební mapu Saska ukazuje vlastně jen dvě barvy – černou, tedy CDU, která se ziskem 32,1 % obhájila pozici nejsilnější strany. Na druhém místě je ovšem Alternativa pro Německo (AfD), která uspěla u 27,5 % voličů. Posílila o 17,8 procentního bodu. Naopak největší ztráty nezaznamenala CDU (i když to bylo přes sedm procentních bodů), ale Die Linke. Ztratila 8,5 procentního bodu. SPD si sáhla na nové dno, když získala jen 7,7 % voličů, což je ovšem ve velkém kontrastu s výsledkem v Braniborsku.

Jako obvykle německá veřejnoprávní Tagesschau rozebírá volby důkladněji – jak se přesouvali voliči, jaká témata oslovila a jaká koalice přichází v úvahu.

Z hlediska přílivu voličů se ukazuje, že AfD čerpala z CDU a zároveň ji byli věrní i její voliči, kteří ji dal hlas již v minulém období. AfD ovšem byla schopna oslovit i nevoliče a zde bude gro její silné pozice. Volební účast v Sasku dosáhla 66,6 %.

Základní analýza potvrzuje v Sasku trendy, které se šíří celým Německem. Oslabují „Volksparteien“, tedy masové strany – jak CDU, tak SPD. SPD přitom nalézá stále hlubší dno, takže může být v situaci, kdy hranice pěti procent může být pro stranu problém. Společnost se štěpí, tvrdí komentář Tagesschau, na jednom pólu jsou posilující Zelení, na druhém AfD. Pozici CDU, která už měla na vládnutí v Sasku „předplatné“, zachránil Michael Kretschmer, silná osobnost strany. Hned třetina voličů přiznala, že právě kvůli němu, jeho zájmu o občany a osobnímu nasazení, dala CDU svůj hlas. U jiných stran rozhodovala témata, píše Tagesschau.

Ztráty SPD se pořád točí kolem jedné otázky „za čím strana vlastně stojí.“ Je pro voliče méně čitelná a voliči ji přisuzují v Sasku i ztrátu „klíčových kompetencí“, tedy v oblasti sociální spravedlnosti. Voliči také potvrdili, že SPD podle nich v koalici s CDU nic neprosadila.

AfD se stala etablovanou stranou. A navíc rozšířila rejstřík témat, už to není jen tvrdý postoj vůči uprchlíkům a migrantům, píše Tagesschau. Pro příznivce AfD je téma přistěhovalectví důležité, pro ostatní strany ne. Ale příznivci AfD označují další klíčové kompetence, a to je boj proti kriminalitě a obecně i zastupování zájmů východního Německa. AfD je stranou těch, kteří mají strach. Mají strach z islámu, z kriminality a obecně z toho, že by se jejich život mohl změnit. Tam, kde klesá počet obyvatel, a projevují se horší dopravní dostupnost, nedá se dostat k lékaři, tam boduje AfD.

A jak vysvětlit ztráty Die Linke? Zřejmě tím, že má konkurenci právě v AfD. Ta funguje lépe jako lapač nespokojených. Die Linke zároveň ztratila pozici strany, která reprezentuje východ. I zde se projevuje AfD, ale i další strany se snaží východ nezanedbávat a věnovat mu více pozornosti.

Braniborsko: Buď SPD, nebo Alternativa pro Německo

V Braniborsku obhájila své pozice sociální demokracie a získala 26,2 % hlasů. Na druhém místě je Alternativa pro Německo s výsledkem 23,5 %. CDU zde získala jen 15,6 % hlasů. I zde dynamika vývoje ukazuje, že nejvíce popularita narostla AfD, o 11,3 procentních bodů. A opět, největší ztráty zaznamenala Die Linke, v těsném závěsu s CDU.

Představitel SPD vsadil na riskantní kartu. Vedl kampaň ve stylu „buď my (SPD), nebo Alternativa pro Německo”. Sázka mu sice vyšla, ale může mít problém se sestavením zemské vlády. Úleva při vítězství SPD byla patrná, ale výsledek 26, 2 % pro SPD je ve skutečnosti čirá katastrofa. Dietmar Woidke za SPD vedl velice konfrontační kampaň a AfD označoval za nedemokratickou stranu. V úvahu připadá jen trojkoalice, protože AfD je příliš silná na to, aby SPD mohla mít jen jednoho partnera.

Tagesschau vidí řadu důvodů, proč tak propadla Die Linke. Někteří voliči prý dali přednost SPD, aby zabránili nástupu AfD. Stranu Die Linke ale poškodilo dlouhodobé angažmá ve vládě s SPD. Museli odložit svůj image protestní strany a v koalici moc nezazářili, píše Tagesschau. Těžko se jim bude chtít jít do nové vlády.

Kdo kde získával voliče? AfD si udržela své staré voliče, některé přebrala CDU, ale platí, že i zde hlavní posila byli nevoliči, podobně jako v Sasku. Die Linke ztratila nejvíce voličů ve prospěch SPD. Účast v Braniborsku byla 61,3 %.

V čem spočívá síla AfD? V Braniborsku platí, že Alternativa pro Německo je protestní strana. Její voliči tvrdí, že je to jediná síla, díky níž mohou vyjádřit svůj odpor vůči současnému uspořádání. AfD oslovuje i ty, kteří ji volí, protože jsou zklamáni z ostatních stran. Voliči AfD oceňují nejvíce kompetence strany v případě boje proti kriminalitě a uprchlické a azylové politiky. I tady platí, že AfD boduje v zapomenutých regionech. AfD se chce držet těžby hnědého uhlí, čímž se odlišuje od ostatních stran. Voliči AfD si stěžují na zhoršující se podmínky života, podobně jako v Sasku – chybí doprava, lékaři, nejsou vidět policisté, region se vylidňuje.

SPD sice vyhrála, ale s hodně špatným výsledkem, což bylo odrazem toho, že jí voliči vyčítají malý zájem o obyčejné občany a tvrdí, že ztrácí kompetence i v oblastech jako je prorodinná politika. Die Linke ublížila účast v koalici, a navíc je považována i za stranu, která nemá ideje.

Německá Tagesschau nabízí řadu analýz a grafik k právě proběhlým volbám na východě Německa, které mohou využít i ti, kteří neumí německy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.