Bolestivé vítězství CDU a SPD

Pro obě vládní strany jsou výsledky posledních zemských voleb důvodem k hlubokému zamyšlení.

Německá zpravodajská platforma Tagesschau se v článku Eckarta Aretze ještě vrací k saským a braniborským volbám. Zaznívá úleva, že Alternativa pro Německo nevyhrála. Ale CDU i SPD utrpěly velké ztráty.

Přes sedm procentních bodů ztratila CDU v Braniborsku i v Sasku, ztráty kolem pěti procentních bodů utrpěla i SPD. Obě strany by se měly nad sebou hluboce zamyslet.

Přesto ale panuje spíš pocit úlevy. CDU se těší z toho, že je nejsilnější stranou v Sasku, SPD zase v Braniborsku. A obě strany zdůrazňují, že přestože to průzkumy naznačovaly, AfD je nakonec nepředběhla.

Na volební párty to asi stačí, na analýzu ale ne – obě strany musejí najít odpověď na své slabé stránky a reagovat na vzestup pravicových populistů.

Michael Kretschmer je v Sasku velice oblíbený. Tento politik CDU by mohl posílit svou pozici tím, že odmítne spojení Die Linke a AfD, a zdůrazní konzervativní profil CDU – například v debatě o odchodu od uhlí.

Pomůže to ovšem? CDU i CSU jednak usilují o „zelenější“ profil, ale hlavně, mají před sebou dilema. Když se přikloní ke konzervativcům a odkloní se od kurzu Merkelové, který stranu dostal do středu, pak ztratí střed. A když bude Annegret Kramp-Karrenbauerová v kurzu Merkelové pokračovat, pak ztratí voliče právě ve prospěch AfD.

Kramp-Karrenbauerová se už dopustila několika nešťastných vyjádření, a proto je ve straně bedlivě pozorována. Má vůbec na to, aby byla kancléřkou? Kretschmer sám byl rád, že mu při kampani nepřekážela „podpora“ z Berlína.

Soudruzi z SPD to mohou brát jako čas nového rozvažování a přechodu. Alespoň se tím mohou utěšovat. Strana navíc velice komplikovaným způsobem hledá nového předsedu, což znamená, že se stále zaobírá sama sebou. I když, pravda, na cestě k prosincovému sjezdu ještě stojí volby v Durynsku a také zhodnocení působení velké koalice.

Zelení uspěli, i když zdaleka ne tak, jak naznačovala intenzita klimatické debaty. Nicméně se jim v těžkém prostředí nových spolkových zemí podařilo uspět.

Propad zažívá Die Linke jak v Braniborsku, tak v Sasku. Strana dlouho žila z toho, že je hlavní protestní silou a regionálním zástupcem. Její ztráty jsou obrovské a s tímto image si už nevystačí.

FDP se nedostala přes hranici pěti procent. Těžko hledá svůj prostor mezi Velkou koalicí a Zelenými. Strana není akční, její iniciativy nemají ohlas.

Naopak Alternativa pro Německo sílí. Jako kdyby byla teflonová, debaty o vlivu pravicového extremismu à la Höcke, či kritika chybějící sociálně-politických konceptů ji nepoškodily.

Nárůst její popularity v Sasku byl neuvěřitelný, v Braniborsku silný. Strana se tak blíží velikosti, která dříve byla známa jen u tzv. Volksparteien, tedy masových stran.

Úspěch může v AfD vést k tomu, že zesílí spor o směřování strany, a stranu to očividně vůbec nemusí poškodit.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.