Silné odbory se vracejí

Organizovaná pracovní síla se ve Spojených státech vrací a spolu s ní také její politická a ekonomická moc.

V USA do odborů vstupují mladí pracovníci, informuje Rana Forooharová.

Stávka v General Motors je velká věc, míní Forooharová pro Financial Times. Ukazuje, že síla odborů je zpět. Stávka pilotů ve společnosti British Airways už možná tolik pozornosti nezpůsobila, ale je jasné, že organizovaná pracovní síla se vrací a spolu s ní je zpátky rovněž její politická a ekonomická moc.

V USA jsou důvody zřejmé, míní Forooharová, když píše o obnovení síly odborů v USA. Jejich aktivita i členstvo přitom celé dekády klesaly. Lidé mají po krk nerovnosti, zranitelnosti, obrovských nákladů na zdravotní péči i nedostatečné jistoty do důchodu.

Studie FEDu ukázala, jak zranitelnou „silou“ americké ekonomiky, je americký spotřebitel. Celých 40 % Američanů by něco muselo prodat, nebo si půjčit, aby pokrylo neočekávaný výdaj ve výši 400 dolarů.

Někdo by si mohl říct, že zrovna pracovníci General Motors či piloti si nemají co stěžovat. Ale do odborů vstupuje nová krev, jsou to mladí lidé, kteří odbory mění. Hnutí Boj za patnáct dolarů za hodinu je dnes už politickou silou, míní Forooharová. Hlavním cílem tohoto hnutí je navýšit minimální mzdu – a jejich boj je zaměřen hlavně na maloobchod, či restaurace. Jsou tu i odbory těch, co jsou na volné noze, připomíná autorka. A co víc, vstupují do nich nejen demokraté, ale oslovují i konzervativce. Mladí vidí v odborech sílu, která se jich zastane a vzhledem k demografickému vývoji, tento trend hned tak nezmizí, domnívá se Forooharová.

Pro firmy to krátkodobě znamená, že se zvýší náklady. Pokud byl někdo v sektoru „gig“ ekonomiky, a nyní se má stát plnohodnotným zaměstnancem, pak se to u takového Uberu projeví na cenách.

Forooharová si klade otázku, proč vlastně nebylo víc stávek, když poměr mezi kapitálem a prací se od 80. let významně vychýlil ve prospěch kapitálu. Možná penzijní krize ukáže, že model, kdy měl kapitál o tolik navrch nad prací, trval příliš dlouho, míní autorka pro Financial Times. Fondy už těžko dosáhnou těch úžasných zisků, co dříve, a spoléhat se na růst cen nemovitostí, může být dost riskantní.

Autorka se na závěr svého článku domnívá, že americká ekonomika stojí před velkou změnou – od finanční ekonomiky po tu, která bude tažena příjmem lidí. Tento posun by USA pomohl, ekonomika by byla odolnější. To by mělo potěšit pracovníky i management.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.