Japonsko chce vést iniciativu skupiny G20 k omezení plastů v moři

Cílem iniciativy v rámcích skupiny G20 má být omezení plastového odpadu ve světových mořích.

Podle informovaných zdrojů chce Japonsko ve spolupráci s USA a Evropskou unií vést iniciativu, která by měla omezit plastový odpad ve světových mořích. Rozhovory na toto téma se mají konat na čtyřdenním jednání skupiny G20 v Tokiu, které začalo v úterý. Výsledky diskuze má zveřejnit japonská vláda v roce 2020 v Saúdské Arábii, na dalším jednání skupiny G20.

Na letošním červnovém summitu skupiny G20 se ministři energetiky a životního prostředí dvaceti největších ekonomik světa dohodli, že vytvoří první mezinárodní rámec pro omezení plastového odpadu v mořích. Tokijské jednání má novou iniciativu konkrétně rozjet, ale je také startovním bodem pro plnění cílů ósacké Blue Ocean Vision, která má snížit množství plastového odpadu končícího v mořích na nulu k roku 2050.

Tokijského jednání se mají účastnit odborníci a má zde vzniknout zpráva, která bude shrnovat kroky proti plastovému odpadu v mořích ze strany zemí G20 a nabídnout přesnější plán podpory efektivního managementu odpadů, včetně omezení potravinového odpadu a větší efektivity ve využití zdrojů.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.