Rošáda kolem Sýrie ukazuje, že Trumpa už nikdo nekoriguje

Zmatek kolem Trumpových rozhodnutí a prohlášení prý znamená, že v prezidentově okolí už není nikdo, kdo by Trumpa usměrňoval.

V posledních hodinách a dnech prezident Donald Trump převrátil naruby svou vlastní politiku vůči Sýrii, a to prostřednictvím chaotických vyjádření, která překvapila i jeho republikánské poradce a zaskočila zahraniční spojence. Následně Trump vyslal svoje asistenty, aby začali kontrolovat napáchané škody.

Rozhodnutí stáhnout některé jednotky USA ze severovýchodní Sýrie otevřelo Turecku cestu k ofenzívě proti kurdským bojovníkům, kteří jsou americkými spojenci. Stále méně prezidentových nejbližších spolupracovníků ho dokáže korigovat, takže Trump má volné ruce jednat v zahraniční politice impulzivně, píše Reuters.

Chybné Trumpovy kroky nejsou novinkou, rostou ale obavy, že jeho přístup by mohl způsobit daleko vážnější problémy, zejména s blížící se prezidentskou volební kampaní. Trump dal v pondělí 7. října najevo, že chce splnit svůj volební slib a vytáhnout USA z „nekonečných válek“ – plán, jak toho dosáhnout, je však nejasný.

Prezident Trump je nyní pod tlakem skandálu, který vznikl kolem bývalého viceprezidenta Joe Bidena a jeho angažmá na Ukrajině.

Podle představitele bezpečnostních služeb USA, jehož jméno článek neuvedl, narůstá dojem, že tu není nikdo, kdo by Trumpovi dokázal zabránit  „být Trumpem“.

Trump krátce po nedělním telefonátu s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem zahájil svoji syrskou otočku. Bílý dům ohlásil, že americké jednotky opustí „nejbližší oblast“ (tj. severní Sýrii při hranici s Tureckem), což naznačovalo zelenou pro tureckou ofenzívu v této oblasti. V pondělních tweetech prezident vypadal, že chce ještě posílit svůj plán stažení. Později ale tweetnul, že zničí ekonomiku Turecka (člena NATO a spojence USA), pokud by zašlo příliš daleko. Znělo jako snaha odvrátit kritiku, která se na něj snesla. (Poznámka redakce: chaos pokračoval i po té, co jsme tento článek v úterý večer připravili k dnešnímu vydání, takže nejnovější “dovětky” k příběhu už neobsahuje.)

Nová vyjádření posílala pocit zmatku kolem americké politiky v Sýrii. V prosinci 2018 Trump ohlásil bez další konzultace kompletní stažení vojsk USA ze Sýrie, ale pak rozhodnutí změnil, protože se dostal pod tlak Pentagonu.

Nyní Trump tvrdí, že svoje nedělní rozhodnutí řádně konzultoval. Bývalý americký envoi Brett McGurk ovšem říká, že Trump dělá impulzivní rozhodnutí bez znalosti věci a bez uvažování. Administrativa je však toho názoru, že prezidentovo nedělní rozhodnutí neznamená stažení USA ze Sýrie.

Mezi vysokými představiteli USA panuje zmatek ohledně toho, co vlastně Trump v neděli rozhodnul. Trump dal Erdoganovi najevo, že USA jeho vojenskou operaci na severu Sýrie nepodporují. Na tiskové konferenci bylo popřeno, že by Pentagon o ničem nevěděl a že by prezident rozhodl bez diskuze s velením.

Ovšem představitelé USA už před Trumpovým rozhodnutím tvrdili, že jednotky USA nemohou v syrské oblasti zůstat v případě, že se jejich kurdští spojenci dostanou pod tlak invaze Turecka, v případě širšího konfliktu by pak USA v oblasti neměly žádné spojence.

Prezident ovšem chápe svoje rozhodnutí v souvislosti s volebními sliby o stažení se z nekonečných válek. Jak řekl v rozhovoru s médii, USA se v Sýrii a na Blízkém východě staly místní policií. A to je něco, co chce změnit. „Musím často podepisovat dopisy rodičům mladých vojáků s oznámením, že byli zabiti, a to je nejtěžší věc, jakou jsem kdy musel udělat. Nenávidím to,“ cituje dále Reuters Trumpova slova.

Nezávislí analytici podle Reuters zdůrazňují, že Trumpova rozhodnutí tohoto typu mohou podlomit americkou důvěryhodnost mezi spojenci a partnery.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.