USA a Čína uzavřely obchodní dohodu

Dohoda je představována jako „příměří“ a nikoliv jako „průlom“ v obchodních vztazích obou zemí.

Jedná se o dohodu menšího rozsahu, Čína nabídla „omezené ústupky“, informují Financial Times.

Dohoda je představována jako „příměří“ spíše než jako velký průlom. USA opustí od dalšího zvyšování cel, zatímco Čína učinila ústupky v nákupu amerických zemědělských produktů. Malá dohoda, o které Trump hovoří jako o „fázi jedna“ ovšem může přispět k uklidnění světové ekonomiky.

Dohoda se bude ještě finalizovat tak, aby se stihla do setkání amerického a čínského prezidenta v rámci summitu APEC v Chile. Trump čelí domácímu politickému tlaku, takže i malá dohoda mu umožňuje, aby „vykázal úspěch“ v zahraniční politice.

Ústupky USA jsou ovšem velmi malé, upozorňují FT. USA prozatím neuvalí vyšší cla, ale ta již zavedená, zůstávají v platnosti. Podobně se USA nezavázaly k tomu, že by snad přerušily své tažení proti firmě Huawei.

I čínské ústupky jsou malé. Čína se rozhodla obnovit nákupy zemědělských produktů – jde o sóju a vepřové. Čína ovšem navrhla také nová opatření, která se týkají ochrany duševního vlastnictví či finančnictví. Čína ovšem odmítla učinit opatření ohledně dotací, které USA znepokojují již dlouho. Podobně neexistuje mechanismus k vynucení dohody, píší FT.

Trump si nyní pochvaluje, že dohoda „přes jednotlivé fáze“ je lepší nápad. Od fáze jedna je pak možnost se přesunout dále.

Trhy si sice oddechly, ale analytici přiznávají, že dohoda má spíše kosmetický charakter. Rozhovory byly ovšem narušeny tím, že se Trump rozhodl dát firmy, které jsou podezřelé z porušování lidských práv, na „černou listinu“.

Američtí zemědělci budou potěšeni, ale pro narovnání vztahů mezi zeměmi se nestalo téměř nic.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.