Podpora pro Bernieho Sanderse není o rase a genderu, je o celkovém vidění světa

Pokrokové političky stojí za Sandersem, protože je nejpokrokovějším kandidátem. Ne protože je starý bílý muž.

Zdá se, že kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortézová se stala členem týmu podporovatelů prezidentského kandidáta Bernieho Sanderse, píše Arwa Madhawiová. Dlouho se čekalo, koho progresivní demokratka podpoří, zda Bernieho nebo Elisabeth Warrenovou, další demokratku, která se chce utkat o křeslo v Bílém domě. V sobotu by Ocasio-Cortézová měla veřejně podpořit Sanderse.

Vedle ní má Sanders už podporu dalších progresivních demokratů: Ilhany Omarové a zřejmě i Rashidy Tlaibové, která by měla Sanderse také podpořit. Všichni tři jsou beze studu progresivní a Sanders je nejvíce progresivní že všech kandidátů. Nicméně dost lidí zvedlo ze židle, píše autorka, že ženská politička podpořila starého bělocha proti staré bělošce, tj. Warrenové. Například od akademičky Jane Eisnerové zaznělo následující: „Považuji za fascinující, jak barevné ženy přehlížejí ženské kandidátky a kandidáty z menšin, aby podpořili bělocha. Skončila politika identity? Je ideologie důležitější než rasa a gender? Velmi zvláštní.“

Řeknu vám, co považuji za fascinující, píše dále Mahdawiová. Skutečnost, že někdo politiku identity natolik zkreslil, že si myslí, že v ní jde o to volit kandidáta, který vypadá jako já nebo má stejné sexuální preference jako já. Taková myšlenka je neuvěřitelně povýšená. Stejně tak je nesmysl se ptát na to, zda je ideologie víc než rasa nebo gender – všechny tři jevy nejsou oddělené, fungují dohromady. Ovšem jako „barevná žena“ míní Mahdawiová, řeknu jedno: ano, právě teď je ideologie mnohem důležitější než reprezentace „barvou“.

Kdyby měli Warrenová a Sanders zcela zaměnitelné programy, dávalo by smysl se postavit za Warrenovou, protože je žena. Ovšem jejich programy a politika nejsou stejné. Warrenová řekla jasně, že je kapitalistka, Sanders se popisuje jako demokratický socialista. Není to sémantika, je to fundamentálně odlišné vidění světa.

Jednou ze zásadních odlišností mezi Warrenovou a Sandersem je zahraniční politika. Zde je Sanders mnohem pokrokovější. V případě Warrenové to vypadá, že ji více zajímá to, jak mít „zelenou“ armádu než to, jak skoncovat s americkým imperialismem.

Sanders celý život kritizoval a upozorňoval na hrůzy americké zahraniční politiky.  Což mu samozřejmě v politice popularitu nepřineslo…

Podpora od Ocasio-Cortézové, Omarové i Tlaibové je zcela logická z ideologického pohledu. Jejich pohledy na svět jsou bližší Sandersovi a ne Warrenové. Mnohem důležitější je ale to, jaký dopad bude mít jejich podpora pro Sanderse. Jedni míní, že žádný. Další, že Sandersovi pomůže, bude relevantnější. A konečně jiní, že pomůže Warrenové, která nebude vypadat tak radikálně.

Mahdawiová se kloní k první možnosti, i když tím nemíní, že podpora Sandersovi od těchto progresivních političek není důležitá. Pro média bude nyní těžší tvrdit, že Sanders nedokáže najít spojnice se ženami a s lidmi s jinou barvou pleti, nebo že ho podporují prostě jenom muži.

Tato podpora také připomíná to, že Sanders udělal mnohem víc než jakýkoliv jiný politik ohledně posunutí USA víc doleva a že učinil témata jako Medicare for All a vzdělání zdarma tématy k diskuzi. Omarová o Sandersovi řekla, že vytvořil hnutí a inspiroval novou generaci demokratických socialistů. Sanders se možná nikdy nestane prezidentem Spojených států, ale už začal revoluci.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Nick Solari, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42909114

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.