EU chce otevřít USA svoje obranné projekty

Budování společných obranných kapacit v EU pokračuje. Dosud byly třetí země vyloučeny z jakékoli účasti, to se nyní změnilo.

Evropská unie se chystá uzavřít dohodu, která umožní vládě USA a americkým společnostem účastnit se společných obranných projektů EU. Tím by se odstranil konflikt ve vztazích s USA. Pokud jde o plány států EU na užší spolupráci v obraně, vláda Donalda Trumpa opakovaně varovala Evropany před diskriminací amerických společností.

Souvisí to s tím, že EU chce rozvíjet své vlastní vojenské schopnosti, aby se stala nezávislou na NATO. Podle názoru zemí, jako je Francie, by třetí země neměly mít přístup ke společným vojenským projektům v rámci Unie.

Po měsících vyjednávání se nyní objevuje řešení, které by zabránilo konfliktu s USA, jak uvádí agentura Bloomberg. Podle návrhu dohody předložené unijním diplomatům chtějí země EU umožnit třetím zemím účastnit se vojenských plánů, pokud bude jejich zapojení do projektů považováno za „podstatnou přidanou hodnotu“.

Do úvahy tak připadají jen demokratické vládní systémy, které dodržují lidská práva a mají dobré vztahy s EU. Tyto podmínky by vyloučily Čínu a pravděpodobně i Turecko, ale připravily by cestu pro účast USA a (v případě Brexitu) také Británie.

Ačkoli chce EU rovněž otevřít cestu k účasti některých třetích zemí, tyto třetí země nebudou mít slovo při rozhodování o tom, jak bude EU využívat své vojenské schopnosti a rozvinuté systémy. Kromě toho by mělo být vyžadováno jednomyslné rozhodnutí členů EU o zapojení třetích zemí do projektu. Podle návrhu by kterýkoli členský stát mohl zastavit účast třetí země, pokud bude mít důvodné pochybnosti.

Rozpočet Evropské unie na společné vojenské projekty je ve srovnání s USA velmi nízký. Vláda Donalda Trumpa nicméně podpořila účast amerických společností pravděpodobně v očekávání, že rozsah vojenských projektů EU v nadcházejících letech poroste.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.