Erdogan vzhlíží k „nové éře“ s Trumpem

Dosavadní manévrování mezi USA/NATO a Ruskem bude ale pro tureckého lídra stále těžší.

Noviny Financial Times informovaly o okolnostech středeční schůzky mezi americkým a tureckým prezidentem, kde se bude hovořit o sankcích i vojenské spolupráci.

Prezident Recep Tayyip Erdogan ještě před schůzkou v Bílém domě uvedl, že vztahy mezi oběma zeměmi si prošly „bolestivým obdobím.“

Minulý měsíc americký prezident Donald Trump vyhrožoval, že zničí tureckou ekonomiku kvůli turecké invazi do severní Sýrie. Navzdory uklidnění situace jsou ovšem stále ve hře sankce na tureckou ekonomiku, připomíná se v článku.

Erdogan si je napětí vědom, ale přesto doufal, že návštěva v Bílém domě pomůže obou zemím najít „společnou řeč“ a že je potřeba ve vztazích obou zemí najít novou éru v oblasti bezpečnosti.

Ve Washingtonu Turecko vyvolává značnou antipatii, ale Trump a Erdogan si vytvořili speciální vztah, napsal článek dále. Erdogan je typ siláckého politika (anglicky strongman), což Trump obdivuje. Oba dva lídři si často volají. Kritici tvrdí, že telefonáty končí vítězstvím pro Erdogana. Příkladem má být fakt, že k invazi v Sýrii nejprve dostal zelenou. Trumpovo rozhodnutí stáhnout ze Sýrie americké vojáky vyvolalo velké pozdvižení i mezi republikány.

Americká Sněmovna reprezentantů se rozhodla pro přísné sankce proti Turecku.

Tématem jednání měla být i kauza banky Halkbank, kterou Spojené státy viní za praní špinavých peněz. Tématy úrp rozhovory ale byla také otázka Íránu a turecký nakup ruského obranného systému S-400.

Někteří američtí zákonodárci tvrdí, že právě tento krok je něco, co splňuje parametry Countering America´s Adversaries Through Sanctions Act, tedy umožňuje na Turecko uvalit přísné sankce. Noviny navíc tvrdí, že USA se stále snaží tlačit na Turecko, aby od ruského systému odešlo.

Trump chce, aby Turecko nakoupilo systém Patriot a vzdalo se ruského S-400. Sankcemi proti turecké ekonomice, která měla vážné problémy, vyhrožuje i Robert O´Brien, bezpečnostní poradce Bílého domu. Prezident Erdogan nevyloučil nákup amerického systému „když budou podmínky odpovídat“, ale odmítl se bavit o ruském systému.

Pragmatický turecký lídr, zakončuje článek, se pokusí o dohodu s USA, ale má to těžké, protože nesmí rozčilit ruského prezidenta Vladimira Putina, ke kterému má velice blízko.

Erdogan je prý na hraně své politiky, která stojí za Ruskem proti svým partnerům v NATO. Manévrování pro něj bude čím dál těžší.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.