Saudi Aramco světu nevládne

Prodej akcii saúdského ropného gigantu nenaplnily očekávání. Spanilá jízda Saudi Aramco se ruší.

Ocenění ropné firmy nejde tak hladce jako těžba, píše v komentáři pro Financial Times John Gapper.

Mohamed bin Salmán je zvyklý, že v Saúdské Arábii jde všechno po jeho. Odmítnutí investičních bankéřů muselo být bolestivé, je známo, že korunní princ předpokládal ocenění Saudi Aramco kolem dvou bilionů dolarů.

Asi posílí domácí vlastnictví a cena bude kolem 1,7 bilionu dolarů. Ale sny o otevírání země dostaly ránu. Je to zklamání nejen pro Saúdskou Arábii, ale i pro investory. V něčem je to příběh podobný WeWork, píše Gapper, i když firmy jsou velice odlišné.

Přitom je Saudi Aramco obdivuhodná firma. Původně vznikla v roce 1933 jako pobočka Standard Oil, funguje velice efektivně, má vysoké zisky a schopné inženýry. Po útoku drony například velmi rychle obnovila svou produkční kapacitu.

Gapper si všímá, jak riskantní operace provádí saúdský suverénní fond, včetně propojení právě na WeWork či Uber. Tyto operace jsou poháněny přáním korunního prince diverzifikovat ekonomiku tak, aby nebyla závislá na jednom sektoru, přesněji na jedné firmě. Nakonec možná dojde k minoritnímu prodeji akcií, což bude mít spíš domácí dopad, ale nebude to velká globální hra.

Korunní princ je monarcha, takže prostě očekával, že ho všichni budou poslouchat. A další muž, který je aktuálně odpovědný za první veřejnou nabídku Saudi Aramco, al-Rumajján, je zvyklý, že se počítá s miliardami.

Spanilá jízda nabídky Saudi Aramco se ruší, i když se může stát, že první veřejná nabídka akcií bude mít i mezinárodní poptávku. Důležitou roli bude hrát saúdská burza a to, zda firmu ocení skutečně důvěryhodně i pro zahraniční investory.

Ale „objevit cenu“ je něco jiného než objevit ropu, na to nemá vláda vliv, upozorňuje Gapper. Zavřít členy královské rodiny v luxusním hotelu a nutit je, aby koupili akcie Saudi Aramco není v souladu s transparentní politikou a otevřeností.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.