Ropa jako nástroj. USA a saúdsko-íránská ropná rivalita

Saúdsko-íránská rivalita o ropu je zdánlivě záležitostí jen dvou zemí, ve skutečnosti měla vždy mezinárodní rozměr, který spoluutvářely Spojené státy.

V průběhu historie osciloval vztah mezi Saúdskou Arábií a Íránem, dvěma státy na Blízkém východě bohatými na ropu, mezi spoluprací a konfliktem. Podle Sukru Cildira z Univerzity v Lancasteru, je to politika ropy, která spolu s dalšími faktory, včetně sektářství a nacionalismu, formuje jejich soupeření.

Ropa je mezinárodní strategická komodita, která slouží jako politický nástroj. Její roli v saúdsko-íránské rivalitě nelze pochopit bez analýzy mezinárodního kontextu a mocenských struktur, jež řídí interakci zemí. Sukru Cildir tvrdí, že jádrem věci je nadvláda USA nad tímto mezinárodním systémem.

Dynamika vztahů mezi USA, Íránem a Saúdskou Arábií byla v září 2019 odhalena po řadě útoků drony na saúdské ropná zařízení, které pozastavily těžbu 5,7 miliónů barelů denně. Rovnalo se to téměř polovině produkce Saúdské Arábie. Přestože jemenská frakce Hutiů přiznala odpovědnost, američtí a saúdští vládní činitelé obvinili z těchto útoků Írán. Íránci reagovali obviněním cizích sil z napětí v regionu a vyzvali USA, aby oblast opustili.

I když saúdsko-íránská rivalita ohledně ropy je zdánlivě záležitostí těchto dvou zemí, měla vždy mezinárodní rozměr, který spoluutvářely také Spojené státy.

Íránská islámská revoluce v roce 1979 znamenala zlom v saúdsko-íránských vztazích. Obě země byly do té doby důležitými spojenci USA, což s sebou přinášelo politické a ekonomické výhody zejména pro jejich ropný průmysl. Revoluce však vedla k rozdvojení: Zatímco Saúdská Arábie zůstala pevným spojencem USA, Írán přijal protizápadní zahraniční politiku. Tato nová politika vedla k izolaci země od mezinárodního systému, kterému Spojené státy dominují. Íránský ropný průmysl byl po roce 1979 vystaven tlaku USA formou řady ekonomických sankcí a embarg, které ochromily íránskou produkci ropy. Írán nemůže dosáhnout úrovně ropy nad šest mbpd, kterou měl v předrevolučních letech. Mezitím těžba saúdské ropy v roce 2018 přesáhla 12 mbpd.

Íránský ropný průmysl postrádá zahraniční investice a přenos technologií. Zaostává tak za saúdskou státní ropnou společností Saudi Aramco a dalšími regionálními konkurenty. Saúdská Arábie do značné míry podporuje americkou politiku izolování a sankcionování Íránu, zejména jeho ropného průmyslu, která, jak Sukru Cildir již uvedl, přispívá k pokračujícímu napětí v saúdsko-íránských vztazích. Vstup Aramca na akciovou burzu z něj utvoří největší veřejně obchodovanou společnost, zatímco Írán se zoufale snaží oživit svůj zastaralý ropný průmysl.

Po druhé světové válce se ropa stala strategickou komoditou a začala hrát klíčovou roli v globální nadvládě Spojených států. Proto se USA zaměřily na otevírání a transnacionalizaci ekonomik bohatých na ropu, jako je Saúdská Arábie a Írán. Plynulá dodávka ropy ze Středního východu na mezinárodní trhy – za přijatelnou cenu – se stala nezbytným nástrojem pro udržení americké dominance. Platí to i přes to, že samy USA na ropě z Blízkého východu nezávisí. Od sedmdesátých let se s ropou obchoduje v amerických dolarech, ve kterých je rovněž stanovena její cena. Tím se globální poptávka po amerických dolarech zvýšila, což pomohlo USA vyrovnat se s obchodním deficitem a udržet nízké úrokové sazby. Kontrola globálních bankovních převodů jim též umožňuje monitorovat obchod s ropou.

Spojené státy jsou rovněž nejdůležitějším garantem bezpečnosti monarchií bohatých na ropu v Perském zálivu; veřejně se přiznává existence vojenských základen ve více než 12 zemích Blízkého východu. Kromě toho USA dominuje a kontroluje technologické požadavky ropného průmyslu a má nejvyšší rozpočet pro výzkum a rozvoj v tomto odvětví, což následně umožňuje do značné míry kontrolovat globální převod technologie. Írán je tak připraven o nezbytnou technologii, kapitál a know-how pro modernizaci svého chátrajícího ropného průmyslu, která by umožnila zvýšit produkci.

Tudíž, přestože se saúdsko-íránská rivalita zdá být regionálním problémem, v globalizovaném světě hrají Spojené státy klíčovou roli ve formování tohoto regionálního politického soupeření o ropu.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.