Lidé s nízkými příjmy by v Rusku nemuseli platit daně

Vláda a prezidentská administrativa mají údajně o takové možnosti v rámci boje za sociální spravedlnost v Rusku uvažovat.

Ruská vláda zvažuje, že by v rámci reformy daní pro fyzické osoby v Ruské federaci byla tato daň zrušena pro lidi, kteří mají malé příjmy a majetky. Informaci přinesly noviny Vědomosti s odkazem na tři vládní úředníky a jednoho bývalého činovníka, který působil v ekonomické oblasti vládní politiky. Konkrétně se má jednat o odečet daně pro fyzické osoby ve výši životního minima.

Nápad se už měl projednávat v administrativě prezidenta a konzultovat s vládou. Cílem má být zdůraznění boje za sociální spravedlnost, sdělil novinám jeden ze zdrojů informace.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ovšem informaci odmítl, podle něj se prý o ničem takovém nejedná. Vláda se zdržela oficiálních komentářů.

Reforma by regiony, do jejichž rozpočtu daň směruje, stála zhruba 1–1,5 bilionů rublů, sdělil federální úředník novinám. Reforma by totiž neznamenala jenom to, že by lidé s malými příjmy (kolem 10 tisíc rublů) neplatili daně, ale i to, že by se suma v hodnotě 1,5 životních minim odpočítávala pro všechny. Ztráta by se zčásti kompenzovala tím, že by se zvýšila daň z příjmu fyzických osob na 16 %.

Nápad, aby lidé s nízkými příjmy (které nedosahují životního minima) neplatili daně, poprvé zazněl z úst prezidenta banky VTB Andreje Kostina v listopadu. Kostin přitom řekl, že nápad má podporu v Kremlu. Ministr ekonomiky Maxim Oreškin také řekl, že by věc byla pozitivní pro ekonomiku.

Rusko má od roku 2001 rovnou daň v hodnotě 13 %. Do roku 2001 zde bylo progresivní zdanění na škále 12–30 %.

Možnost neplatit daň z příjmu by se mohla dotknout 12,7 % obyvatel Ruska (18,6 milionů), kteří vydělávají méně, než je životní minimum. 5 milionů Rusů pak dostává jenom minimální plat (o trochu více než 11 tisíc rublů).

Zastánci možnosti odečtu daně pro lidi s malými příjmy si od kroku slibují snížení míry chudoby v zemi. Podle květnových nařízení prezidenta Vladimira Putina by měla být do roku 2024 snížena chudoba v Rusku celkem dvakrát.

Ekonomové podle článku ale tak optimističtí nejsou. Reforma daní v této formě problém chudoby neřeší. Naopak k tomu by vedlo zvýšení daní pro lidi, kteří vydělávají dvakrát více než je průměr a vedle toho osvobození od daní lidí s nízkými příjmy. Efektivní by bylo zvýšit daň pro lidi s vysokými příjmy v Rusku na 32,7 %, soudí ekonomové o možnostech daňové reformy. Problémem ovšem je vysoká míra šedé ekonomiky v řadě regionů Ruska, což vede k tomu, že se výplaty platí „v obálce“ a daně neplatí.

V každém případě je klíčovou otázkou reformy to, jak se budou kompenzovat ztráty pro regionální rozpočty a dále také adresnost daňové výjimky. Pokud se od daně osvobodí všichni na úrovni 1,5 x životního minima, potom to bude znamenat zavedení progresivní škály od 0–13 %. Bohatí si změny nevšimnou, chudým změna nijak nepomůže dostat je z chudoby, hodnotí nápad ekonomka Alexandra Suslinová.

V roce 2019 bylo životní minimum pro ruské obyvatelstvo 11 185 rublů, pro pracující pak 12 130, 9236 rublů pro penzisty a 11 004 rublů pro děti. 11 185 rublů je asi 4131 korun.

  • O chudobě v Rusku jsme vydali v roce 2019 tento článek. Najdete v něm další detailní informace k tématu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.