Zabití Solejmáního může znamenat válku mezi USA a Íránem

Trump se tak snaží o odlákání pozornosti od impeachmentu a chce si zajistit znovuzvolení. Jenže eskaluje přitom vztahy s Íránem.

David Gardner se domnívá, že zabití Kásima Solejmáního (také Sulejmáního), velitele íránských elitních jednotek, zavádí Donalda Trumpa do velice nebezpečných vod.

Zabití velitele Kuds, íránské elitní odnože Revolučních gard, je dramatickou eskalací napětí mezi USA a Íránem. Bude nyní extrémně obtížné se vyhnout cyklu – odveta – odveta za odvetu, a může dojít i k vypuknutí války mezi USA a Íránem, míní komentátor.

I když nedojde k válce, pak se ještě dále zvýší napětí v regionu. Cena ropy Brent již vzrostla.

Když prezident Trump nařídil letecký úder na Bagdád, pak vnesl další (a tentokrát velice nebezpečný) omyl do svého již tak chabého prezidentování, píše Gardner. Je patrné, že mu jde o odlákání pozornosti od procesu impeachmentu a chce si zajistit znovuzvolení. Trump navíc vůbec nepomyslel na Irák, který je lapen v rivalitě mezi USA a Íránem. Vliv Íránu v Iráku vzrostl, Irák se stal jednou z částí šíitské osy, která vede až do Libanonu.

Intervence Kuds v Sýrii, angažmá Hizballáhu, ale také umístění šíitských milicí mělo pro udržení režimu Bašára Asada v Sýrii zásadní vliv. Sulejmání byl zkušeným bojovníkem, který uměl vytvářet paramilitární jednotky s dosahem od Sýrie k Jemenu.

Útoky USA vyvolaly odvetu v podobě obléhání americké ambasády v Iráku. A právě zuřivý útok na americkou ambasádu mohl vést k tomu, že USA se rozhodly pro útok přímo na Solejmáního. Trump ovšem tvrdí, že prý má důkazy, že Sulejmání chtěl útočit na americké cíle.

Prozatímně se napětí projevovalo například v přesných úderech dronů – stačí vzpomenout na incidenty v Hormuzském průlivu, nebo napadení jednoho z ropných polí v Saúdské Arábii. Na tyto menší incidenty USA nijak nereagovaly, což ale zase vyvolalo zděšení spojenců v regionu.

Jenže zabití Solejmáního, který se již za svého života stal legendou a byl předurčen k tomu jít do nejvyšších politických pozic, to je jiná. Dá se očekávat, že reakce Íránu bude zuřivá a silná.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.