Británie si vybrala Huawei navzdory USA

Rozhodnutí ukazuje limity americké moci i vnitřní pnutí britské pobrexitové strategie „Globální Británie“.

Pro Spojené státy je rozhodnutí Británie využívat i nadále technologie společnosti Huawei možným bodem zvratu v jejich nejistém boji s Čínou o technologickou a ekonomickou nadvládu, uvádí Politico. Británie se naopak rozhodla pragmaticky na základě ekonomické nutnosti.

Pro Velkou Británii se nakonec atraktivita čínské technologie 5G stala neodolatelnou, a to navzdory hlasitým varováním z USA ohledně bezpečnostních rizik. Nevěstí to nic dobrého pro administrativu Donalda Trumpa snažící se přesvědčit o nebezpečí čínské technologie země jako je Kanada nebo Německo.

Washington totiž, píše článek, nemá jinou možnost než rozhodnutí Borise Johnsona nyní akceptovat. Někteří v USA momentálně vidí jako alespoň malé vítězství, že Johnson vyloučil Huawei z „citlivých jader“ britských telekomunikačních sítí.

Během americké křížové výpravy proti firmě Huawei a technologii 5G si i nejbližší spojenci USA stěžovali, že USA nepřinášejí žádné argumenty, jen diktují. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo kupříkladu tvrdil, že bezpečnostní rizika firmy Huawei jsou „samozřejmá“. V budoucnu to nemusí stačit, konstatuje Politico dále.

USA představovaly dlouho určitou morální i funkční autoritu v oblasti technologií. Je to země, kde vznikl internet a odkud pocházejí velké onlinové firmy, Amazon nebo Apple a Facebook. Jenže časy se mění. Svět se stále ještě na USA (trochu) hněvá kvůli odhalením Edwarda Snowdena ohledně Národní bezpečnostní agentury a jejích aktivit i proti spojencům.

Jak článek dále uvádí, britská ekonomika by v roce 2020 měla růst jen o 1 %. To znamená, že levnější čínská technologie je v časech hospodářské nejistoty lepší volbou než dražší západní alternativy. Rozhodnutí o využití čínské technologie nejen že rozhněvá USA jako blízkého spojence, ukazuje také na určitá pnutí v post-brexitové strategii „globální Británie“. Dalším problémem bude plánované zdanění technologických gigantů v Británii, před kterým už Washington Brity varoval.

Tato pnutí nepředstavují sama o sobě problém, ale jsou problémem s ohledem na plánovanou obchodní dohodu mezi Británií a USA, která úzce souvisí se snahami Johnsonovy vlády rychle dosáhnout obchodní dohody i s Evropskou unií.

Jestliže odklad či dokonce zrušení obchodní dohody s USA je politickou cenou za rozhodnutí o užití technologie 5G, Johnsonovi poradci jistě věří, že učinili dobře kalkulované rozhodnutí. Politico cituje jednoho z představitelů britské vlády blízkého Johnsonovi: „Za deset let chceme být technologickým Silicon Valley… Je to důležitější než mít o trochu levnější maso.“

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.