Koronavirus udeřil na trh se zemním plynem

Čína už v souvislosti s epidemií ruší svoje závazky odběru zkapalněného zemního plynu. Nejde ale o jediný problém…

Epidemie koronaviru udeřila na energetický trh se zemním plynem, napsaly noviny Asia Times. Čínská státní společnost CNOOC vyhlásila stav vyšší moci (vis maior), který se týká tří hlavních dodavatelů LNG (zkapalnělého zemního plynu), společností Shell, Total a BP.  Důvodem jsou ekonomické důsledky epidemie koronaviru v Číně.

CNOOC omezí nákup LNG díky možnosti přerušení dohod z důvodů, které nelze ovlivnit, a to v únoru i březnu letošního roku, což je další šok pro odvětví, které už je v chaosu díky převisu nabídky a nízkým cenám.

Společnost Total nepřekvapivě vyhlášení čínské firmy odmítla s tím, že situace v Číně neodpovídá stavu vis maior – velké čínské přístavy totiž nejsou v karanténě.

Čínské hospodářství je díky pokračující epidemii koronaviru v krizovém stavu, což vede, především v důsledku útlumu průmyslové výroby, k poklesu poptávky po zemním plynu a působí chaos i v globálních výrobních řetězcích, které jsou postiženy cestovními omezeními a rostoucí panikou.

Čínská strana tvrdí, že v důsledku epidemie nemá k dispozici dost pracovníků v zařízeních pro zpracování dováženého LNG. Propad spotřeby zemního plynu prý činí již 38 %. Vývoj situace posiluje obavy, že k podobnému kroku jako CNOOC se uchýlí i jiní čínští importéři LNG, což nezůstane bez dalších důsledků nejen pro oblast Asie-Tichomoří.

Ještě před vyhlášením CNOOC o vis maior situaci a omezení odběru se cena LNG v Asii snížila na 3 dolary za jeden milion britských termálních jednotek, což je rekordně nízká cena. Kolaps cen dopadá negativně na výrobce i obchodníky. Ještě na začátku ledna byla cena 5 dolarů, ale například v roce 2014 se cena v důsledku nízké nabídky pohybovala kolem 20 dolarů.

I bez ohledu na epidemii koronaviru má trh se zemním plynem problémy, které vedou ke snižování cen: jde především o souvislost se zvyšováním těžby zemního plynu z břidlic v USA a jeho vývozem, který ovlivňuje trhy po celém světě. Během minulého roku došlo k dokončení nejméně 5 dalších projektů, což zvýšilo kapacitu LNG na 9 miliard kubických stop za den.

Pro hlavní odběratele LNG v Asii, kam patří vedle Číny také Japonsko, Indie a další, jsou nízké ceny samozřejmě výhodné. Například Indie už tlačí na katarské dodavatele, aby došlo ke snížení smluvních cen s ohledem na momentální ceny. Během pár let se globální trh s LNG stal trhem, kde rozhodují nikoliv prodejci, ale nakupující. Výrobci LNG musejí být stále kreativnější v nabídce cen, přičemž takto nízké ceny pro ně představují skutečně velký problém.

Konečně i letošní neobvykle teplé počasí v severní Asii přispělo k tomu, že hlavní kupci (Japonsko, J. Korea, Tchaj-wan i Čína) mají dostatečné zásoby plynu, takže ještě před vypuknutím epidemie v Číně se některé firmy snažily zbavit nadbytečných dodávek a trh s LNG byl již tehdy přesycen.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.