Firmy mezi sankcemi

Řada nadnárodních firem musí řešit stále komplikovanější a různá omezení sankcí ze strany USA a ze strany Evropské unie.

Zvláštní zpráva Financial Times se věnuje problematice sankcí, které tak rády uvalují USA.

Prezident USA Donad Trump zavařil situaci nadnárodním firmám i tím, že odešel z jaderné dohody s Íránem a následně na zemi uvalil sankce. Pro nadnárodní korporace je tak stále složitější se v situaci vyznat.

Nadnárodní firmy se zároveň musejí vyhýbat americkým sankcím, ale také dbát na evropská opatření, která jsou s nimi v rozporu. Některé kroky mohou být pak USA vnímány jako nelegální.

Ani další země, a nejen USA, nezůstávají pozadu ve používání sankcí. Situace je tak čím dál chaotičtější.

USA jsou obzvláště intenzivní, když jde o vynucování platnosti sankcí, firmy zostuzují a veřejně poškozují. Většina firem se bojí dostat do „šedé zóny“ a tak jde od sankcionových subjektů radši dál.

Americké firmy se musejí vyhýbat sankcionovaným „na seznamu“, ale často musejí zjišťovat, kdo je skutečný vlastník. Ofac, který patří pod americké ministerstvo financí, neváhá a uděluje těm, kteří sankce poruší, velké pokuty. Nemluvě o tom, že často jde také o veřejné zostouzení firmy.

V EU jsou zase velké rozdíly mezi zeměmi. Například, ve Velké Británii, pokud si někdo myslí, že jeho obchodní partner porušuje finanční sankce EU, musí to nahlásit. Pokud to neudělá, je to trestný čin.

Americké sankce dnes míří na Kubu a Írán. Jenže EU také reagovala a článek uvádí, že EU zase trestá firmy, které uposlechnou amerických sankcí (extrateritoriálních).

Firmy se tak ocitají mezi dvěma ohni, mezi EU a USA. USA navíc dávají najevo, že kdo dodržuje evropské blokační sankce (a staví se tak proti americkým) dostane ještě větší pokutu.

Dalším typem sankcí je zmrazení majetku určitých osob nebo právnických osob. V tomto případě zase platí, že seznamy EU i USA se od sebe liší, takže situace je čím dál komplikovanější.

Po firmách se tím pádem chce, aby kontrolovaly své obchodní partnery, dodavatele, ale i zákazníky, včetně toho finálního. Nicméně ani pak není vyhráno, řada finančních institucí se bojí vypořádat finanční transakce s určitými zeměmi. Většina z nich poslouchá USA, protože na tento trh mají vazby.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.