Itálie vidí, co je to ta „evropská solidarita“

Italské úřady žádaly o pomoc EU. Místo toho přišlo z Číny 31 tun lékařského materiálu a lékařský tým. To jenom zvýraznilo absenci pomoci EU, konstatují noviny Financial Times.

Německo zablokovalo vývoz lékařského materiálu do Říma. Prohlášení guvernérky ECB otřáslo trhy. Informovaly o tom noviny Financial Times.

Itálie čelí kvůli epidemii koronaviru extrémně těžké situaci. Vzhledem k podmínkám v zemi jsou lékaři vyzváni, aby pomáhali těm, kteří mají největší šanci se z nákazy zotavit. Italské úřady požádaly o pomoc – a jakou dostaly reakci?

Reakce skutečně přišla. Ze Šanghaje. Z Číny do Itálie přišlo 31 tun dodávek lékařského materiálu a také tým lékařů na pomoc. Pomoc z Číny jen zvýraznila absenci pomoci z Evropské unie, uvádí noviny.

Ke všemu ještě nešťastná prohlášení guvernérky ECB Christine Lagardeové vypadala, jako kdyby již nebylo úkolem ECB udržet Itálii v eurozóně.

Itálie požádala o dodávky lékařského materiálu v rámci speciálního krizového mechanismu. Nikdo nereagoval a Německo navíc zablokovalo export. Německo pak pravidla poněkud uvolnilo, jenže to zase Rakousko uzavřelo hranice.

V Itálii se tím posiluje povědomí, že byla dalšími evropskými zeměmi opuštěna. Tato povědomí se váže počínaje ekonomickou situací v eurozóně, kdy Itálie neroste dvacet let, přes migrantskou krizi a nyní až ke krizi způsobenou pandemií koronaviru.

Není divu, že z takové situace profituje především Matteo Salvini.

Je to pořád dokola, říkají politologové. Italové jsou v těžkých chvílích ponecháni na pospas. Politické důsledky tohoto budou obrovské.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se snažila svým prohlášením uklidnit Italy, ale pak přišla studená sprcha v podobě výroku Lagardeové (o kterém jsme podrobně informovali). Salvini na to řekl, že Itálie žádala o pomoc, a místo toho dostala pořádnou facku.

Za výrok Lagardeovou kritizovala i představitelka strany Bratři Itálie (která je součástí pravicové koalice). Výrok vedl k propadu burzy. To, že Lagardeovou pochválil guvernér německé Bundesbanky Jens Weidmann, ji rozhodně v očích Italů nepomohlo.

K tomu, aby se zabránilo katastrofě, citují noviny Kennetha Wattreta, ekonoma z IHS Markit, bude Itálie potřebovat buď bailout, tedy záchranu, nebo monetizaci dluhu. Itálie se znovu ocitá v centru krize.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor -Dipartimento Protezione Civile – https://www.flickr.com/photos/141202146@N02/49651485107/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87995696

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.