Dividendy jako zdroj politického vzteku

Vlády, které teď zavádějí stimulační balíčky pro ekonomiku, dávají najevo, že firmy mají na vyplácení dividend zapomenout.

Vyplácení dividend je další osou sporu. Ty stejné firmy totiž pak žádají o vládní pomoc. Informují Financial Times.

Výplaty pro bankéře, to bylo výbušné téma za finanční krize. Nyní se ve stejné pozici ocitají firemní dividendy. Vlády, které rychle tvoří různé stimulační balíčky, už daly najevo, že firmy, které budou chtít získat přístup ke státní pomoci, musí na dividendy zapomenout.

Obavy z toho, jak firmy vlastně využívají své peníze, souvisejí s prudkým nárůstem nezaměstnanosti, tvrdí článek. V USA již 6,6 milionů lidí, kteří čekají na podporu v nezaměstnanosti.

Některé firmy už oznámily, že dividendy nevyplatí, jiné se rozhodly s rozhodnutím počkat, případně dividendy snížit. Zdá se, že řada investičních fondů je smířena s tím, že dividendy budou odloženy, nebo nebudou vzhledem k ekonomické situaci vůbec vyplaceny. Jistě se to ale odrazí na dalším vývoji investic.

Zamrznutí dividend ale může poškodit i penzijní fondy a všechny, kteří spoléhají na příliv prostředků z akcií. Noviny uvádějí jako příklad banku HSBC, která je mezi investory velice populární. Její akcionáři reagovali velmi vztekle, když jim Bank of England zakázala dividendy vyplatit.

Je tedy patrné, že majitel akcií se ocitl poslední v řadě. Řada firem se ovšem vzpírá a hledá, jak přesto nechat dividendy vyplatit. Například ropná firma BP, nebo Royal Dutch Shell hledají zdroje, včetně úvěrových linek od bank, aby mohly dividendy vyplatit. Jsou to právě firmy v oblasti ropy a zemního plynu, které se navzdory obtížným podmínkám v ekonomice nejvíce snaží dividendy vyplatit.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.