G20 se postavila za největší ropnou dohodu v historii

Nová dohoda OPEC a Ruska o omezení těžby ropy a stabilizaci cen má „posvěcení“ dalších zemí.

USA a další země G20 vyzvaly ke stabilizaci situace na ropném trhu. Podpořily tím dohodu mezi OPEC a Ruskem. Ceny ropy prudce spadly, protože poptávka se propadla téměř o třetinu. Řada zemí totiž de facto „stojí.“ Nicméně ceny, které jsou nejnižší za posledních 18 let, ohrožují nejen ropné země a ropné firmy, ale také miliony pracovních míst. Tak nízké ceny ohrožují i dlouhodobý výhled pro celý sektor, dočetli jsme se v článku novin Financial Times.

OPEC vedený Saúdy a Rusko se dohodly na historicky největším snížení těžby v dějinách. Z trhu má odejít celkem 10 milionů barelů za den. Mexiko se nejprve odmítlo na dohodě podílet a vzdorovalo snaze Saúdů, aby všichni z formátu OPEC + přispěli snížením těžby.

Dohoda je tedy považována za krok ke stabilizaci ropných trhů. G20 ji v komuniké takto podpořila. Úkolem G20 je podle ruského ministra pro energetiku tuto dohodu OPEC+ podpořit. Je zároveň patrné, že ropná linka mezi Ruskem a Saúdskou Arábií byla obnovena.

Fatih Birol z Mezinárodní energetické agentury tvrdí, že takovéto akce jsou důležité jako signál, ale samozřejmě vzhledem k pandemii nepředstavují žádný zázračný rychlý lék na situaci na ropném trhu.

Dohoda OPEC+ je nazírána jako diplomatické vítězství prezidenta Donalda Trumpa, který na ní tlačil a který Rusku i Saúdské Arábii vyhrožoval cly, pokud k dohodě nedojdou. Pro USA ale z toho žádné škrty v produkci nevyplývají.

Odpor Mexika by měl být vyřešen tím, že USA samy o něco sníží těžbu a provedou tak pro Mexiko „kompenzaci.“ USA a Kanada se nezavázaly ke snížení těžby ropy na úrovni vlády, ale upozornily na to, že jejich soukromé firmy již těžbu snižují a že se také propadají investice do energetického sektoru.

Americký ministr pro energetiku uvedl, že v této situaci se musí zapojit každá země a učinit kroky k narovnání nepoměru mezi poptávkou a nabídkou. V případě Trumpa nakonec zvítězil pragmatismus, protože v minulosti OPEC hojně kritizoval.

Propad poptávky je tak obrovský, že je nesrovnatelný s krizí v letech 2008/2009. To je důvodem, proč se všichni na světě musejí spojit, aby zabránily naprostému kolapsu ropného sektoru. Je ale otázka, jestli bude snížení těžby stačit. Vedle toho hrozí, že některá ropná pole se uzavřou, čímž by byla ohrožena budoucí nabídka. Někteří ropní obchodníci navíc říkají, že vzhledem k nízkým cenám by se produkce snižovala i bez dosažené dohody.

Jenže je jasné, že i trh, který spojí nejmocnější producenty světa, je vnímán lépe, než ten, na kterém dochází k volnému pádu cen.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.