Z karantény může vzejít lepší společnost

Svět po pandemii by měl zdůrazňovat spravedlnost a přístup ke zdravotní péči pro všechny, míní nositel Nobelovy ceny A. Sen.

Amartya Sen, nositel Nobelovy ceny, píše pro Financial Times o tom, že z řady krizí vzešla společnost spravedlivější s lepším přístupem ke zdravotnictví.

Jaký bude svět po pandemii, ptá se autor. Získáme něco ze zkušenosti, ve které společně odoláváme krizi?

Svět byl plný problémů už před pandemií. Nerovnost byla obrovská, mezi zeměmi i uvnitř nich. V USA neměly miliony lidí přístup ke zdravotní péči, v EU pak zase škrtací politika omezila schopnost poskytovat pomoc zranitelným skupinám.

Po druhé světové válce jsme viděli lepší vnímání mezinárodní spolupráce, vzniklo OSN, vypočítává autor. Podstatné změny se odehrály také uvnitř zemí. Lepší zdravotní péče a lepší rozdělování potravin – příděly a sociální podpora v časech nedostatečného množství potravin byly poválečným přínosem. Autor dále připomíná masivní navýšení věku dožití v poválečné době a také zavedení systému národního zdravotnictví, jako jednoho z prvků státu blahobytu.

V současné době se nezdá, že by zrovna rovnost byla prioritou. V USA vidíme vysokou smrtnost v případě Afroameričanů. V Chicago 70 % úmrtí na koronaviru připadá na Afroameričany, kteří jsou ale jen třetinou tamější populace. (O tom jsme naše čtenáře obšírně informovali – pozn.red.)

Dalším příkladem je Indie, v níž jsou rozdíly obrovské. Indie by zrovna mohla být zemí, která by měla velký prospěch z managementu pandemie. Místo toho jsou ale otázky nerovnosti (ještě zvýrazněné kastovním systémem) na okraji zájmu. Důraz se klade na kontrolu a karanténu. A to, že migrující pracovníci ztratí práci, nikoho moc nezajímá.

Je potřeba lidem pomoci – dodat jim příjem, potraviny i lékařskou péči. Indie podobně jako jiné země potřebuje státní zdravotnický systém jako je NHS v případě Velké Británie (který byl také poválečným výdobytkem – pozn.red.), tvrdí autor.

Ještě se to může stát, ještě může dojít ke zlepšení, protože z hlediska krize nejsme ani v polovině. Rovnost se musí odrazit nejen ve zvládání krize, ale i v době po skončení této pandemie.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Fronteiras do Pensamento – Amartya Sen no Fronteiras do Pensamento Porto Alegre 2012, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=55833449

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.