Argentina má plán restrukturalizace dluhu

Součástí plánu je snížení úroků o 62 % a také více než pětiprocentní snížení jistiny dluhu. Buenos Aires také navrhuje odklad splátek.

Ministr pro ekonomiku, Martín Guzmán, vyzval držitele dluhopisů, aby akceptovali snížení úroku ve výši 62 %, což tvoří celkem 37,9 mld. Dolarů, informovaly noviny Buenos Aires Times. Další snížení se má týkat 5,4 % na jistině dluhu, což je 3,6 mld. dolarů. Splácení by se mělo odehrát po roce 2023.

Vláda tím ukázala svůj program na restrukturalizaci dluhu. Všechny detaily zatím nebyly zveřejněny, ale je jasné, že ztráty pro věřitele (kteří drží dluhopisy za více než 68 mld. dolarů) budou značné.

Guzmán uvedl, že se vláda snažila pochopit preference věřitelů, a proto se nakonec uchýlila ke snížení úroků více než v případě jistiny.

Guzmán dále uvedl, že vláda nyní není schopná splácet nic. Je potřeba, aby návrh akceptovalo 70 % držitelů dluhopisů. Již 22. dubna se má Argentina refinancovat – končí splatnost dluhopisů za 500 milionů dolarů. Pokud se nedosáhne dohody, pak se Argentina znovu dostane do defaultu.

Argentina je v těžké situaci, má vysokou inflaci, přes třetinu populace žije v chudobě, a navíc je v zemi povinná karanténa kvůli epidemii koronaviru.

Země už je dva roky v recesi, MMF očekává další propad HDP. Vláda chce dluhopisy vyměnit, tj. restrukturalizovat dluh.Kromě tříletého období neplacení, v roce 2023 se bude vyplácet kupon ve výši 0,5 % a dále tak, aby sazby byly udržitelné.

Argentina má celkově dluh 311 mld. dolarů, což je 90 % HDP. Asi 44 mld. z toho dluží Mezinárodnímu měnovému fondu. Guzmán i u tohoto dluhu usiluje o restrukturalizaci.

Prezident Alberto Fernández tvrdí, že Argentina své dluhy splatí, ale nyní to není možné, a to i kvůli pandemii.

Argentina zavedla karanténu od 20. března, restriktivní opatření mají platit do 26. dubna.

Návrh si trhy prý zatím pochvalují, protože se obávaly něčeho mnohem radikálnějšího, třeba žádných kuponových výplat. Je otázka, zda se Argentině podaří se dohodnout, protože má své katastrofální zkušenosti s tzv. supími fondy.

Velcí držitelé dluhopisů můžou jít právní cestou, je to dlouhá cesta a má rizika.

Ilustrační foto: Autor – Ministerio de Economía – Martín Guzmán: “El Proyecto de Ley de Solidaridad y Reactivación Productiva es el primer paso para resolver la crisis económica y social que está atravesando la Argentina”, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=85213806

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.