USA obviňují Rusko z porušení dohod o kontrole jaderných zbraní

Ruská strana nová obvinění amerického ministerstva zahraničí odmítá jako „dezinformace“.

Americké ministerstvo zahraničí obvinilo Rusko z toho, že provádí zakázané testy jaderných zbraní a porušuje tak dohody o kontrole jaderných zbraní. Obvinění je součástí nové zprávy amerického ministerstva za rok 2019, která sleduje dodržování dohod jednotlivými zeměmi.

Podle USA provádí Rusko pokusy se zvýšeným množstvím kritické masy jaderného materiálu a energetickým výkonem. Tyto pokusy by mohly vést k samovolné řetězové reakci. Ministerstvo ale nemá informace o tom, že by Rusko takové experimenty provedlo v roce 2019, uvádí zpráva novin RBK. Rusko prý ale americkou stranu o provádění takových pokusů neinformovalo, což je proti dohodám o omezení pozemních jaderných testů. USA je v důsledku toho údajně nemohly prověřit.

Ruská strana prostřednictvím náměstka ministra zahraničních věcí Sergeje Rjabkova odmítla tvrzení americké zprávy. Podle Rjabkova Rusko dohody o kontrole jaderných zbraní neporušilo a obvinění USA jsou „dezinformací“.  Jak dále Rjabkov řekl, USA připravují v Nevadě vlastní jaderné cvičiště k obnovení testů.

Ze stejného porušení dohod obvinily Spojené státy Rusko už v minulém roce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.