Nízká cena ropy a pandemie stála Rusko v dubnu 20 % reálného HDP

První oficiální čísla ukazují dubnovou ekonomickou dynamiku v Rusku, které čelí pandemii i nízkým cenám ropy.

Nominální hrubý domácí produkt (HDP) Ruska se v dubnu snížil ve srovnání s předchozím rokem (2019) o celkem 28 %. Informace přineslo ruské ministerstvo financí. Reálný HDP se mohl snížit o 20 %.

V konkrétních číslech se nominální HDP Ruska v dubnu snížil o 2,4 biliony rublů a činil tak 6,3 bilionů rublů, uvádějí nová čísla ruského ministerstva financí, která sledují plnění federálního rozpočtu. Jedná se o první zhodnocení ekonomické dynamiky v dubnu, kdy se Rusko ocitalo v režimu „samoizolace“ a „nepracovních týdnů“. Ve srovnání s březnem 2020 se nominální HDP Ruska snížil zhruba o třetinu. Ruská vláda informuje o ekonomické dynamice každý měsíc. Reálný HDP se ve srovnání s nominálním HDP počítá ve srovnatelných cenách s ohledem na výši inflace.

V roce 2019 se ruský HDP rovnal celkem 110 bilionům rublů.

Ekonomický propad nebyl v Rusku jenom dílem karanténních opatření v souvislosti s pandemií, ale také důsledkem nízkých cen ropy. Průměrná cena ruské ropy Urals byla v dubnu 2020 18,2 dolarů za jeden barel, zatímco před rokem se jednalo o průměrnou cenu 71,5 dolarů za barel. V daný moment se ale nedá přesně určit to, jak velký dopad měly nízké ceny ropy a jak velký dopad měla opatření proti pandemii. Někteří analytici hovoří o tom, že by se mohlo v případě nízkých cen ropy jednat o dopad asi kolem 10 % propadu HDP Ruska v dubnu letošního roku.

Vedle toho čísla ministerstva financí Ruské federace naznačují prudký růst rozpočtových výdajů – ty se měly zvýšit podle hodnocení analytiků o 40 %. Například výdaje na zdravotnictví vyrostly v době mezi lednem a dubnem letošního roku 2,2krát. V jiných kapitolách federálního rozpočtu se dá sledovat nárůst výdajů mezi 17 až 33 %. Ukazuje to na to, že ruská vláda zapojila mechanismy fiskální podpory ekonomiky.

V daný moment se předpokládá, že federální rozpočet bude korigován oproti předpokladům z ledna letošního roku. Konkrétně by se jeho výdaje mohly zvýšit o asi 1,8 bilionů rublů.

Podle ruské vlády se v dubnu do ekonomiky v rámci podpůrných balíčků nalilo 2,1 bilionu rublů. Ovšem podle propočtů novin RBK stimul ve skutečnosti nepřevýšil 600 miliard rublů rozpočtových výdajů. Třetí balíček má mít podle informací novin Vědomosti hodnotu 800 miliard rublů, což ale ministerstvo financí nepotvrdilo.

Rozpočtové pravidlo nařizuje, aby všechny ropné a plynové příjmy, které přesahují určenou cenu (v roce 2020 se jednalo o cenu 42,4 dolarů za barel v případě ropy) směřovaly do Fondu národního blahobytu. A naopak v případě, že je cena nižší než stanovená částka, obchodují se valutové prostředky z Fondu na trhu a podporují tak úroveň příjmů federálního rozpočtu. Podle odborníků k tomu, aby mohla vláda do ruské ekonomiky nalít v rámci antikrizové podpory až 3,3 biliony rublů, bude nutné toto pravidlo upravit. Guvernérka ruské centrální banky, Elvira Nabiullina už sdělila, že změna rozpočtového pravidla je za určitých podmínek možná. Ministr financí Anton Siluanov ale zatím připustil jenom změnu indexace (v souladu s inflací) stanovené ceny ropy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.