Durynsko chce zrušit všechna karanténní opatření. Čelí za to kritice

Ve spolkové zemi s necelými třemi tisíci nemocných by měla od 5. června platit jen doporučení. Ne všichni to vítají…

Počty nových případů nemoci COVID-19 se v Německu snižují. Oživuje tedy debata o rušení omezení, která měla nemoc zastavit. Současná omezení platí do 5. června a jsou regulována konkrétními spolkovými zeměmi. Německý ústav pro veřejné zdraví varoval před druhou vlnou nemoci. Do určité míry se očekávalo, že omezení budou ještě prodloužena, i když v změkčené podobě.

Durynsko se ale vydalo jiným směrem. Premiér Bodo Ramelow ze strany Die Linke oznámil, že omezení přestanou platit 5. června. Namísto pravidel chce durynský premiér vydat jen doporučení a připomínky. Nemá platit povinné nošení roušek a dodržování odstupu 1,5 metru, případný nárůst nových případů by však vedl k obnovení omezení.

V Durynsku bylo k pondělku celkem 2882 případů nemoci COVID-19 a 154 úmrtí. Během posledních sedmi dnů zde bylo potvrzeno celkem 118 nových případů. Ramelow řekl, že striktní omezení se vyplatila, nyní je ale třeba, vzhledem k nízkému počtu nových případů, jít cestou realistických uvolňujících kroků. Ramelowovo oznámení vyvolalo v Durynsku horkou politickou debatu a kritiku za „masový“ experiment.

Durynsko patří k nejmenším spolkovým zemím, má 2,15 milionu obyvatel. Podobně jako další země východu Německa mělo Durynsko relativně nízký počet nemocných. Epicentrem nemoci se v Německu stal západ a jih. Důvody nízkého počtu nemocných jsou podle epidemiologa Hajo Zeeba následující: v Durynsku je vyšší podíl lidí starších 65 let a nemoc se šířila především mezi mladšími lidmi. Durynská populace je také mnohem méně mobilní, což zpomaluje šíření nemoci. Výhodou Durynska je i menší průmysl a významnější podíl zemědělské krajiny. V německém kontextu je to spolkový stát s nízkou hustotou osídlení (132 lidí na km2). Svoji úlohu sehrál i socioekonomický status Durynska. Místní obyvatelé na rozdíl od obyvatel Bavorska, Bádenska-Würtenberska nebo Hamburgu jen zřídka tráví dovolené v horských resortech, odkud se letos virus šířil, durynské mzdy jsou totiž nižší než mzdy v jiných spolkových zemích na západě Německa.

Durynské plány na zrušení omezení jsou terčem kritiky po celém Německu, zejména v Sársku nebo Bavorsku. Sousední Sasko se podle všeho naopak chystá na podobný krok v případě, že nové počty infikovaných zůstanou nízké. Zrušení omezení bude ale záviset na odpovědnosti lidí, řekla saská ministryně zdravotnictví Petra Köppingová. Zrušení povinnosti nosit roušku na veřejných místech by ale podle ní mělo být společným rozhodnutím na celonárodní (a nejen spolkové) úrovni.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.