Ruská média: Plynovod Síla Sibiře je ohrožen. Naleziště mají menší kapacity plynu, než se předpokládalo

Ruská média přinesla na základě vnitřních dokumentů Gazpromu informace o vážných problémech, kterým čelí strategický plynovod Síla Sibiře.

Celý projekt rusko-čínského plynovodu Síla Sibiře by mohl být podle informací ruských médií ohrožen. Důvodem je, že hlavní naleziště zemního plynu pro Sílu Sibiře v sibiřské Čajandě nemá ve skutečnosti dostatečné zásoby plynu k zaplnění plynovodu. Mohlo by to potenciálně znamenat i zrušení strategického projektu plynovodu mezi Ruskem a Čínou.

Deník Gazeta.ru se odvolává na informace webových novin Lenta.ru, které na základě vnitřních dokumentů společnosti Gazprom dokládají, že společnost má problém s kapacitou nalezišť plynu. Má se jednat jednak o četná narušení při těžbě a také o zamlčování problémů se samotnými plynovými nalezišti pro plynovod Síla Sibiře. Kvůli těmto problémům čelí projekt závažným rizikům.

Gazprom a jeho dceřiné společnosti investovaly do geologické průzkumu čajadnického naleziště, které se nachází v Jakutsku, kolem 982 milionů rublů. Proběhlo přitom asi 20 státních zakázek, ke kterým neexistovaly veřejné informace. Gazprom tvrdil, že neveřejné tendry nerealizuje.

Čajanda na mapě

V dokumentech společnosti Gazprom stojí, že ložiska zemního plynu v čajadnickém nalezišti nejsou dostačující k tomu, aby mohlo dojít k plánovanému zaplnění plynovodu Síla Sibiře. O tom, že jsou ložiska zemního plynu v Čajandě nižší se vědělo už v roce 2004. Tehdy se ložiska odhadovala na 1,2 bilionů kubických metrů plynu (namísto původních 1,45 bilionů). Inženýři ale tvrdí, že vedení společnosti skrývalo reálnou situaci – a tou je, že objem ložisek v čajandickém nalezišti je ještě menší.

Společnost Gazprom tyto informace označila za nepravdivé. Podle Andreje Filippova, který je zástupcem šéfa oddělení Gazpromu odpovědného za těžbu, bylo hlavním problémem v této oblasti to, že nebyla připravena k těžbě, protože zde probíhal geologický průzkum.

Úzké vedení společnosti Gazprom rozhodlo o zahájení prací, i když v té době nemělo k dispozici přesné údaje o geologickém průzkumu naleziště. Nemohlo tedy situace správně posoudit.

Alexej Miller, šéf Gazpromu a jeden z nejlépe placených manažerů v Rusku, trval na tom, že Rusko musí rychle vstoupit na čínský trh s plynem, jinak ho zahltí konkureční americké LNG. Podle Filippova se nyní složité problémy řeší také v dalším plynovém nalezišti pro Sílu Sibiře, které leží v Kovyktinsku. Lenta.tu tvrdí s odvoláním na vniřní doklady společnosti Gazprom, že zásoby zemního plynu, se kterými se počítalo, se nepotvrdily.

Fillipov a hlavní geolog Gazpromu Dmitrij Izosimov se snažili stát a vedení společnosti podvést a skrýt velké problémy při těžbě v čajadinském nalezišti, o tom mají svědčit zmíněné interní dokumenty. Řešení problémů spojených s těžbou v tomto nalezišti už stálo Gazprom 1,5 bilionu rublů. V ceně je zahrnuto celkem 34 „suchých“ vrtů v hodnotě 500 miliard rublů. Suché vrty označují vrty, které nenalezly žádný zdroj plynu.

Dále sem patří ztráty v hodnotě 2 miliard rublů, které Gazprom utratil za opravy vrtů v důsledku bezohledného rozhodování vedení čajadniského naleziště plynu. Je také možné, že náklady stoupnou o další bilion rublů – to v případě, že bude nutné postavit plynovod Síla Sibiře 2, který posílí fungování plynovodu Síla Sibiře.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.