Stažení amerických vojáků z Německa nedává vojensky smysl

Radovat se z něj (zase) bude ruský prezident Vladimir Putin, protože krok oslabí NATO, Spojené státy a v případě přesunu do Polska navíc poruší dohody NATO-Rusko.

Bruselský korespondent Deutsche Welle Bernd Riegert komentuje možný odsun amerických vojáků z Německa. Podle něj takové rozhodnutí nebude dávat vojenský smysl.

Riegert chápe Trumpův nápad na stažení amerických vojáků v počtu asi 9500 mužů jako trest pro Německo za jeho malé investice do NATO. Stažení vojáků ale nedává vojenský smysl, varuje Riegert, a nelze ho spojovat s nějakou rozpoznatelnou vojenskou strategií. Tyto vesměs servisní (nebojové) americké jednotky v Německu jsou důležitým pilířem infrastruktury NATO v Evropě, ale striktně řečeno nepřispívají k bezpečnosti samotného Německa. Odvelení části vojáků z Německa je podle Riegerta chybou a oslabením nejen NATO, ale také samotných USA. Jedná se podle něj o čistě politické rozhodnutí.

Spojenectví by podle autora mělo být postaveno na důvěře a spolupráci, ne na nepřátelství a vydírání. Je pravdou, že Německo v roce 2024 nesplní požadavek dávat 2 % HDP na obranu. Může za to být kritizováno, ale stažení vojsk způsobí jen oslabení samotných Spojených států.

Z neshod ve vedení NATO se bude radovat ruský prezident Vladimir Putin. Putin si ve Washingtonu nemůže přát lepší protějšek, než je Donald Trump, který je ve věcech vojenské strategie nekompetentní.

Polsko se raduje předčasně, varuje Riegert. Vláda ve Varšavě vidí přesun amerických vojáků na východ jako Trumpovu odměnu za podporu. Nicméně přesunou se hlavně servisní vojska, nikoliv bojové jednotky. Navíc trvalý přesun jednotek do Polska bude porušením dohod s Ruskem (Zakládajícího aktu NATO-Rusko), což bude Kreml dál provokovat.

Trump je pod masivním domácím tlakem a toto rozhodnutí lze chápat jako součást jeho předvolební kampaně. Před čtyřmi léty Trump slíbil, že se miliony dolarů utrácené v NATO vrátí do USA. Ve skutečnosti to tak nefunguje, protože každá členská země NATO si platí sama svoje vlastní jednotky a USA nemají nárok požadovat poplatky za umístění svých vojáků.

Ukazuje se, že Trump je pro evropské spojence v NATO nespolehlivý, takže by měli převzít iniciativu v oblasti vlastní obrany a utrácet za ni víc peněz.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.