Co se stane, když se USA stáhnou?

Komentátor Martin Wolf klade do kontrastu USA a Čínu. Americká administrativa neumí vládnout, a to je oproti Číně velký rozdíl.

Koronavirus svět zatím nezměnil, píše v úvodu svého textu komentátor Martin Wolf, ale již dříve patrné trendy významně urychlil. Vývoj v oblasti technologické, politické i sociální získal novou dynamiku. Velmi silně je to vidět v mezinárodních vztazích – na prohloubení rozkolu mezi USA a Čínou i na americkém selhávání ve vedení západního světa. Západní světový řád je v krizi. Pokud v USA znovu uspěje Donald Trump, bude to fatální.

Čína je stále asertivnější, stačí se podívat na nový bezpečnostní zákon v Hong Kongu. Jenže Čína je také zásadním partnerem při řešení jakékoliv globální změny.

Západ ještě má pár trumfů v ruce, píše Wolf. Svoboda a demokracie, západní kulturní vliv je podstatně větší než ten čínský. USA byly schopny vytvořit spojenectví s podobnými zeměmi od Japonska po Kanadu, Austrálii a stále více také Indii. To je stále velká politická a ekonomická síla.

Trump se ale vydal na cestu nacionalismu, tvrdí Wolf. Popírá vzorovou roli USA v oblasti liberální demokracie i pozici lídra v případě spojenectví podobných zemí.

Americký prezident Trump představuje období post-hodnot a bohužel i post-kompetence. Trump uspěl v tom, že odbourává vládu. Prezident a jeho vláda neumějí vládnout, míní dále Wolf, a kontrast s Čínou je do očí bijící. Wolf se domnívá, že katastrofální nezvládání koronaviru souvisí s totální Trumpovou nekompetencí.

Americká prestiž a důvěryhodnost byly zásadně poškozeny, přesto je stále možné představit si spojenectví liberálních demokracií, které budou protiváhou Číně. Ale to by v sobě Spojené státy znova musely najít fungující stát a také by nesměly mít prezidenta, který obdivuje každého autoritáře, kterého potká.

Wolf se domnívá, že i Čína je nevyrovnanou společností. Stát je příliš silný a občanská společnost příliš slabá, i když platí, že stát je efektivní a čínští občané nesmírně pilní i podnikaví. Je dobře, že se Čína otevřela světu, jenže pokud se svět bude vůči ní spíše uzavírat, bude mít Čína problém dosahovat takového pokroku jako v minulých dekádách.

Wolf se domnívá, že Čína čelí dilematu souvisejícímu s korupcí. Pokud autoritářská země povolí podnikání, potom v případě, že vláda práva není dost silná, nevyhnutelně zesílí korupce. A pak se znovu přitáhnou otěže.

Někdo si možná myslí, že analýza velkých dat a umělá inteligence mohou nahradit trh. To je ale omyl, tvrdí Wolf. Jde o nápady, které se rodí v hlavách lidí, ty se nedají naplánovat. Bude to možné v Číně, která je stále represivnější?

Na jedné straně máme despotickou supervelmoc, na straně druhé panující supervelmoc, která „ztratila cestu“. Wolf se vyznává: chci, aby západní hodnoty přežily a dařilo se jim. Chci, aby Čína prosperovala, chci, abychom byli schopni své vztahy spravovat v míru. Pokud se to má podařit, jsou USA nepostradatelnou silou. Západní krize je krizí hodnot, dá se zvládnout, ale bude to velmi těžké, uzavírá Wolf.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.