Španělská vláda navrhla zákon o vyrovnání s minulostí občanské války. Opozice je proti

Zákon by například ukládal vládě hledání ostatků více než 140 tisíc lidí, kteří v rámci konfliktu „zmizeli“, vytvořit národní banku DNA a otevřít asi 2500 masových hrobů.

Španělská opozice označila nápad současné levicové menšinové vlády, kterým se má země vyrovnat s dědictvím občanské války v zemi. Podle mínění opozice slouží nový vládní návrh jen k „odvádění pozornosti“. O návrhu informovaly noviny Financial Times (16/09/20, str.2).

Vláda v úterý 15. září přijala návrh zákona, který má odsoudit vojenský puč v roce 1936, který vedl následně k tříleté občanské válce. Vedle toho by zákon měl odvolat rozsudky, které vynesl režim generála Francesca Franka a které platily déle než čtyřicet let. Zákon by také ukládal vládě hledání ostatků více než 140 tisíc lidí, kteří v rámci konfliktu „zmizeli“, vytvořit národní banku DNA a otevřít asi 2500 masových hrobů.

Jeden z článků navrženého zákona chce například udělit španělské občanství potomkům členů interbrigád, které ve španělské občanské válce bojovaly z řad cizinců. Podle vicepremiérky španělské vlády Carmen Calvové je zákon potřebný: „Nemůžeme existovat ani jeden další den bez zákona jako je tento. Je založen na principech pravdy a spravedlnosti…snaží se, aby španělská demokracie zaplatila svoje dluhy z minulosti.“

Podobný návrh je značně problematický i po 80 letech od skončení občanské války. Kritici vládního návrhu zdůrazňují, že přestup k demokracii v 70. letech 20. století stál na zákonech o amnestii, který dal milost jak frankistům, tak i politickým exulantům.

Středopravá Lidová strana na návrh zaútočila jako na snahu o odpoutání pozornosti. „Kdykoliv je Sánchez v problémech, vytáhne Franka,“ tvrdí mluvčí Lidové strany Javier Maroto. Právě tato středopravá strana v minulosti navrhovala jiný, alternativní zákon, zákon o usmíření, který měl zahrnovat „všechny oběti“, včetně frankistů zabitých v bojích s republikánskými silami. Ovšem proti novému návrhu levicové vlády, koalice sociální demokracie a strany Podemos je i pravicový Vox, který je dnes třetí největší politickou silou v zemi. Její lídr Santiago Abascal nazval současnou vládu za „nejhorší za posledních 80 let“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.