Italské Hnutí pěti hvězd opouští svoje protiočkovací postoje

Vládní angažmá italské populistické hnutí značně proměňuje. Od skeptického postoje k vakcínám se posouvá k jejich podpoře.

Itálie v současnosti stojí před nesnadným bojem o imunizaci svého obyvatelstva, které patří ve vztahu k vakcínám k těm nejskeptičtějším v Evropě, uvádí Politico ve svém článku o tom, jak se Hnutí pěti hvězd „učí mít rádo“ očkování.

Odpor Hnutí pěti hvězd proti očkování sahá až do roku 1998, kdy jeho zakladatel Beppe Grillo zpochybnil použití vakcín ve svém televizním skeči.

Vakcínový skepticismus

Tento postoj přetrvával ve vedení hnutí i v následujících letech. Například v roce 2015 řekla místopředsedkyně horní komory parlamentu Paola Tavernová, že „v některých případech jsou vakcíny užitečné… ale jindy jsme zjistili, že jsou výhradně ve prospěch farmaceutických společností, a ne v zájmu občanů.“ V roce 2018 se názorově ještě zradikalizovala – prohlásila, že „neočkované dítě je zdravé dítě“.

Ve straně jsou členové, kteří chápou odpor proti povinnému očkování jako součást odporu vůči institucím establishmentu, konkrétně vidí vakcinace jako spiknutí Big Pharma, tj. velkých farmaceutických korporací, které považují za zkorumpované a bezohledné.

Ovšem, píše dále Politico, vztah hnutí k očkování se začal ještě před pandemií měnit. Beppe Grillo podepsal v roce 2019 „spojenectví pro vědu“, které navrhnul virolog Roberto Burioni. Tavernová se zařekla, že se už nebude k věci veřejně vyjadřovat, aby spory o tématu ukončila.

Tato změna postoje se postupně přetavila v podporu očkování proti koronaviru, které je vnímáno jako řešení zdravotní krize, v italském případě velmi dramatické. Změna stranické taktiky Hnutí pěti hvězd ale nepotěšila členské řady. V Hnutí dochází k posunům, protože se jako součást vládní koalice stává strukturovanou politickou stranou a přestává být ojedinělou a dost protichůdnou vzpourou proti establishmentu.

Mohlo by to zkomplikovat přesvědčování italské populace, která je ve vztahu k očkování zdráhavá: každý pátý Ital se nechce dát očkovat, 80 % Italů s první dávkou vakcinace raději počká.

Změna kurzu Hnutí pěti hvězd ve vztahu k vakcínám je tedy podle hodnocení Politico bolestivá a neobejde se bez vnitřních konfliktů jak ve vedení strany, tak mezi jejími členy. Během času však byli „očkovací skeptici“ ve straně odsunuti na druhou kolej, případně ze strany odešli (ukazuje to případ senátorky Eleny Fattoriové, která se kvůli očkování s Hnutím pěti hvězd rozešla v roce 2019, či Sany Curialové, která očkování prohlásila za „genocidu“ a byla ze strany v roce 2018 vyloučena).

Proměna strany

Změny postoje Hnutí pěti hvězd k očkování jsou chápány jako součást širší proměny celého proti-establishmentového hnutí v Itálii.

Politolog Roberto Biorcio se domnívá, že strana prošla od roku 2018, kdy začala vládnout, výraznou proměnou. Na jejím počátku dokázal lídr Hnutí Beppe Grillo dát politický hlas napětí mezi obyčejnými lidmi a vládnoucí třídou, a Hnutí tento ideál odráželo: na jedné straně stál charismatický vůdce, na druhé straně mu aplaudovala aktivistická základna.

Realita nutnosti vládnout však znamenala, že se strana musela vyvíjet. Došlo ke změnám ve stranickém řízení a zmenšila se úloha aktivistů, takže dnes je „organizační struktura podobná spíše tradičním stranám“, hodnotí Biorcio.

Nebylo to samozřejmě zadarmo, Hnutí muselo dělat kompromisy, aby mohlo vládnout. Zbavovalo se zástupců extrémnějších postojů k očkování a jeho voličská podpora se snižovala. Kdysi nepopulárnější strana dnes v průzkumech podpory figuruje až na čtvrtém místě.

Očkovat! A povinně!

Očkování je tématem, kde se proměna Hnutí projevuje nejvýrazněji. Jako vládní koaliční partner Hnutí pěti hvězd očkování obhajuje. Poslankyně Daniela Rondionelliová sice řekla, že respektuje skeptiky, nicméně dodala, že očkování je „aktem lásky“ vůči těm nejzranitelnějším. „Doufám, že v očkovací kampani převládne poznání, že vakcína je jediný nástroj, který máme k ukončení této pandemie“, prohlásila. Pierpaolo Sileri, náměstek ministra zdravotnictví, který je také členem Hnutí pěti hvězd, dokonce řekl, že by očkování proti nemoci covid-19 mělo být povinné, i když odborníci to nedoporučují.

Poté, co Hnutí pěti hvězd zmírnilo postoje k očkování, průzkum veřejného mínění v Itálii ukázal, že největší podíl odpůrců vakcín se začal přiklánět napravo, ke stranám jako jsou Liga a Bratři Itálie.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.