Čína bojuje proti chudobě

Prezident Si Ťin-pching oznámil překonání chudoby v Číně. Každý občan má více než 1,25 eur na den a žije tak nad hranicí chudoby. Definice Světové banky ale stanovuje částku téměř čtyřikrát vyšší.

Podle Pekingu by měl mít každý ekvivalent více než 1,25 eur na den. K 100. výročí založení komunistické strany už nebude muset nikdo žít v absolutní chudobě – to je cíl pro letošní rok. V Číně bylo za 40 let (počínaje reformami a otevřením země vnějšímu světu) z chudoby vyvedeno celkově více než 770 milionů lidí, což přispělo k více než 70% snížení tohoto jevu v globálním měřítku.

Poté, co se Si Ťin-pching stal v roce 2013 prezidentem, uvedl eliminaci chudoby jako jednu ze základních misí své administrativy a stanovil termín do roku 2020. Očekává se také, že strana vyhlásí úspěch při dalším budování „mírně prosperující společnosti“, zvyšování životní úrovně a upevňování svého vedení a legitimity. Podle oficiální tiskové agentury Sin-chua země za posledních 8 let investovala do zmírnění chudoby téměř 1,6 bilionu jüanů.

Světová banka uznává úsilí Číny a připisuje úspěch důslednému hospodářskému otevírání země, které začalo na konci 70. let. Stanovuje však hranici chudoby vyšší než čínská vláda: v Číně je v průměru zapotřebí 4,50 eur za den.

Je to obrovský úkol pro budoucnost, míní Jörg Wuttke, předseda Evropské obchodní komory v Pekingu: „V Číně existuje 600 milionů lidí, kteří vydělávají zhruba 200 až 300 eur měsíčně, není to brutální chudoba jako před 20 nebo 30 lety, kdy lidé žili z ruky do úst.“

Boj proti chudobě zůstává důležitým cílem politické agendy čínské vlády. Nový pětiletý plán se rovněž zabývá rozdíly v příjmech mezi městem a venkovem.

Poměr obyvatel žijících pod hranicí chudoby v Číně v období 2000 až 2019 v procentech. Zdroj: Statista.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.