Německo chce uvalovat sankce spolu s USA

Šéfdiplomat SRN volal po resetu vztahů mezi Německem a USA a po společném uvalování sankcí proti Rusku a Číně.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas v úterý (9. března) ve svém prvním významném projevu o transatlantických vztazích od nástupu nového amerického prezidenta Joea Bidena do úřadu naléhal na reset vztahů s USA, uvádí server Euractiv. Zároveň se ale německý šéfdiplomat vyhnul hlavnímu spornému bodu mezi Německem a USA.

Maas v aktuálním projevu Američanům řekl, že „Německo je na vaší straně“, s odkazem na Bidenův slogan „Amerika je zpět“ na Mnichovské bezpečnostní konferenci před třemi týdny.

Podle německého ministra by měl reset vztahů obsahovat společný boj za demokracii a také společné řešení protidemokratických hrozeb. Maas také sdělil, že by zlepšení vztahů mohlo vést k tomu, aby obě země uvalovaly sankce proti Rusku a Číně společně.

„Reagovali jsme na tvrdý zásah Moskvy a Pekingu proti občanské společnosti a na porušování mezinárodního práva oběma zeměmi,“ zdůraznil Maas. Dále se také vyslovil pro větší německou odpovědnost při řešení konfliktů v evropském sousedství a společnou strategii vůči Číně a Rusku.

Za těmito slovy jsou podle Euractivu vlastní zájmy Německa, které se tak chce vyhnout tomu, aby se na něj negativně promítly? americké sankce. Takovým příkladem je plynovod Severní proud 2, jehož výstavbu Německo odmítlo zastavit a na který USA uvalily sankce.

Maas také podpořil Bidenovu myšlenku na summit světových demokracií, který by velmi brzy dospěl k mezinárodní opatření proti dezinformacím a konspiračním teoriím.

Ve svých poznámkách se Maas zavázal k dalšímu zvýšení německých výdajů na obranu. Německo od roku 2014 zvýšilo výdaje na obranu o celkem 50 %.  Na rozdíl od kancléřky Angely Merkelové a ministryně obrany Annegret Krampové-Karrenbauerové však výslovně neuznal cíl NATO vynaložit 2 % HDP na obranu.

Jeho slova byla v rozporu s tím, o čem hovořil francouzský prezident v souvislosti se strategickou autonomií Evropské unie. Maas řekl konkrétně: „Investovat do evropské suverenity znamená investovat do transatlantického partnerství.“

V projevu ale nepadlo ani slovo o Severním proudu 2, který USA dlouhodobě kritizují.

Minulý týden varovali přední republikáni v dopise prezidenta Bidena před uzavřením „dohody se zadními vrátky“ s Německem ohledně plynovodu Severní proud 2 a žádali další sankce proti společnostem zapojeným do projektu Baltského moře. Německá vláda i německé společnosti projekt přes tlak USA i nadále podporují.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.