Balkánské zápisky: Rozpoutal se v Srbsku mocenský boj? Mělo dojít k puči?

Takovou otázku si srbská ani zahraniční média nekladou, ale přímo píšou o bitvě, která se rozpoutala uvnitř vládnoucí strany Srpska napredna stranka, SNS, která ovládá zemi.

Německý deník Franfurter Algemeine Zeitung tento boj hodnotí slovy: „Zúčastnění aktéři vsadili na jednu kartu – vše nebo nic.“ Jedná se o boj prezidenta země Aleksandra Vučiće a ministra obrany, dříve ministra vnitra Nebojši Stefanoviće. Opoziční deník Danas to popisuje jako boj uvnitř strany SNS (Srbská pokroková strana), kdy ministr Stefanović ze své další funkce koordinátora bezpečnosti zapojil do vnitrostranického boje další lidi. „Zcela určitě disponuje materiály, které mohou Vučićovi uškodit,“ píše deník Danas v době, kdy je odkryta aféra odposlechů prezidenta země.

K tomuto boji dochází v situaci, kdy SNS rozšiřuje pole působnosti a prezident Aleksandar Vučić rozšiřuje svoji moc. Srbská pokroková strana získala v posledních loňských volbách, které opozice bojkotovala 188 z 250 parlamentních křesel a se svým dlouhodobým partnerem Socialistickou stranou Srbska mají dokonce 220 křesel. Zbývající místa získali poslanci etnických menšin a irelevantní frakce.

SNS a její vedení místo aby si užívalo a nadále upevňovalo svoji moc, naopak dochází k rozkolu uvnitř strany, a to bojem mezi prezidentem a ministrem obrany. Všichni se ale navenek tváří, jakoby se nic nedělo, dokonce Vučić svého ministra chválí a v zákulisí to vře. Dokonce trvalo dva roky, než Vučić zareagoval na různá upozornění.

Vučić náhle koncem minulého roku zjišťuje, že mu vyrůstá ve straně a v mocenské struktuře rival, což se projevuje neklamným znamením, že lidé kolem Nebojši Stefanoviće začínají nabývat majetek a bohatnou. Prezident poznal, že udělal chybu, když Stefanovićovi přenechal funkci koordinátora bezpečnosti. Právě tato funkce umožnila Vučićovi mocenský vzestup nejprve jako premiéra a potom prezidenta země.

Protiakce prezidenta Vučiće

Aféra se ve velkém prolomila a tisk píše, že je rozkryta rozsáhlá činnost srbské mafie vázané na fotbalové ultras. Nově instalovaný ministr vnitra přichází s velkým odhalením mafiánské sítě a struktury, která dosahuje až do státního aparátu. Odhaleny jsou brutální vraždy, mučení, trh s narkotiky. Média informují o odposleších prezidenta republiky, jeho rodiny a snaze diskreditovat prezidenta, aby mafie získala naprostou moc ve státě. Vučićovi nakloněná média začnou vykreslovat ministra obrany Stefanoviće jako viníka, zrádce a zločince, který napomáhal mafii a plánoval svržení nebo dokonce vraždu hlavy státu. Z okolí prezidenta se proslýchalo, že za Vučićovými zády začal Stefanović kontaktovat zahraniční velvyslanectví v Bělehradě a chtěl proti prezidentovi a jeho rodině použít nashromážděné usvědčující materiály.

Šéfredaktor časopisu Vreme Filip Švarm pro televizi N1 uvedl: „Případ má všechny předpoklady, stát se záminkou k vyrovnávání účtů uvnitř Vučićovy strany SNS. Přední straníci mluví o zradě, na které mají podíl někteří ministři, přední straničtí funkcionáři a že vše bylo zaměřeno proti Vučićovi.“

Podle novináře Švarma jde o taktiku, kdy protivník je postaven na roveň mafie a kriminálních živlů a tím se mu odebere možnost se politicky bránit a ospravedlnit se. Lidé pak tyto politiky začnou považovat za mafiány a zločince.

Jak vše dopadne

Zatím se nikdo v Srbsku neodvažuje odhadnout, jaké bude finále a dohra celé kauzy. Fakta jsou taková, že když měl prezident tiskovku k případu odposlechů a odhalování činnosti mafie, vybral si čas, kdy ministr Stefanović byl pracovně zaneprázdněn. Ale zatím na Stefanoviće prstem neukázal a vše ponechává na dohadech médií. Ta se dohadují, kdy bude ministr obrany předveden k výslechu a usvědčen ze zrady. Nic se ale neděje a Stefanović nadále zastává ministerský post a pokračuje i jako koordinátor bezpečnosti. Zmíněný novinář Filip Švarm pro televizi N1 vyslovil domněnku, že Stefanović za svých šest let na vnitru nelenil a má proti Vučićovi v ruce dostatečné kompromitující informace a materiály. Všichni se shodují, že Vučić zatím drží pevně otěže v rukou a došlo pouze k oslabení stranické frakce podporující Nebojšu Stefanoviće. Vučić pro státní televizi vypověděl, že není přesvědčen, že by se Stefanović podílel na nějakém puči a snaze ho svrhnout. K tomu dodal: „Na Stefanoviće jsem ani nepomyslel, zato mám podezření na jiné… Dojde ke kádrovým změnám a  velké změny budou uvnitř strany, což se odehraje na jejím sjezdu.“

Zatím je jisté, že Vučić neodstoupí z předsednictví strany, i když to plánoval. Po tom všem, co se odehrálo, těžko lze mluvit o Stefanovićovi jako jeho nástupci ve vedení strany, i když ještě v minulém roce byl horkým kandidátem.

Text vydáváme ve spolupráci s webem Balkánské zápisky.

Ilustrační foto: Balkánské zápisky

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.