Indická hora odpadků bude možná vyšší než Tádž Mahal

Reportáž stanice ARTE ukazuje dlouhodobě neřešený problém jedné ze skládek v Novém Dillí.

Od svého otevření v roce 1984 na skládce odpadu v Ghazipuru přistává veškerý odpad z indického hlavního města Nové Dillí. Jde o mnoho milionů tun a pravděpodobně se tam nachází i vysoce toxický nebezpečný odpad. Skládka měla být uzavřena už v roce 2002 kvůli přeplněnosti, ale nikdo to nedodržoval – nyní stále roste, každý rok o 10 metrů na výšku.

Hned vedle skládky se mnozí lidé usadili ve slumech, obyvatelé žijí ze sběru ještě použitelného materiálu z odpadu. Bez ochranného oděvu riskují každý den život a zdraví na páchnoucí hoře. Mnozí sem přišli proto, že hlavně sběrem plastového odpadu vydělali více než na polích ve svých domovských vesnicích, ale s tím je konec, protože vláda zároveň zakázala plasty na jedno použití a sbírání odpadu.

Obyvatelé Ghazipuru se dlouhodobě snaží před skládkou bránit a kolektiv angažovaných občanů se snaží přimět orgány, aby konečně jednaly. Skládka každý den páchne k nebi, toxický jemný prach znečišťuje ovzduší, v posledních letech dramaticky vzrostly nemoci dýchacích cest a kardiovaskulární choroby, splašky ze skládky každý den znečišťují podzemní vody celého regionu.

Ghazipur údajně v blízké budoucnosti může převýšit 73 metrů vysokou ikonickou památku Tádž Mahal. V Indii se zhruba 70 % plastů, které země spotřebuje, jednoduše likviduje. Velké množství končí v řece Ganze, která je podle studie z roku 2017 na druhém místě za čínskou Jang-c’-ťiang v množství plastu, kterým řeka přispěla do světových oceánů. Skládka Ghazipur však není ojedinělá – je to jen největší příklad z Nového Dillí.

Když odpadky zabíjejí…

V roce 2017 se uvolnilo 50 tun odpadu ve formě laviny, ta zabila dva lidi a dalších pět zranila. Policii a týmu záchranářů trvalo tři hodiny, než zraněné osoby vysvobodili a těla vyzvedli. Byl uložen zákaz skládkování odpadu, ale trval jen několik dní, protože úřady nemohly najít alternativu.

Obyvatelé říkají, že skládka často znemožňuje dýchání, lidé v oblasti jsou neustále nemocní. Protesty nefungovaly a tak lidé oblast opouštějí i se svými rodinami. Místní závod, který zpracovává odpad, také přispívá k utrpení, protože z něj uniká kouř. Místní lékařka uvedla, že ji denně navštěvuje více než 70 lidí, včetně kojenců, kteří většinou trpí dýchacími a žaludečními chorobami způsobenými znečištěným vzduchem.

Vzhledem k tomu, že se odpadky v Indii stávají stále větším problémem, způsobí to v budoucnu pouze další nebezpečí. Údajně jsou indická města jedním z největších producentů odpadu na světě a ročně produkují 62 milionů tun odpadu. Podle údajů vlády by do roku 2030 mohlo množství dosáhnout 165 milionů tun.

Reportáž má být na webu ARTE TV k dispozici do března 2023. (Jazykové verze: němčina, francouzština; titulky: anglické, polské, německé, francouzské, španělské a italské).


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.