„Evropa nemůže dosáhnout pokroku, pokud se Německo a Francie nedohodnou“

Kancléřka Merkelová, francouzský prezident Macron a ministři obou zemí se v pondělí sešli, aby jednali o koronaviru, Bělorusku a Evropě.

V pondělí se konalo 22. zasedání francouzsko-německé rady ministrů. Kancléřka Merkelová, která virtuální setkání hostila, přislíbila další společné úsilí v boji proti pandemii koronaviru na celém světě. Francouzský prezident Emmanuel Macron zdůraznil zejména solidaritu s Afrikou při řešení krize.

Vládní kabinety obou zemí jednaly o široké škále témat zaměřených na posílení dvoustranné výměny, ale také na úspěšné řešení mezinárodních výzev.

Ministři a předsedové vlád si rovněž vyměnili stanoviska k nadcházejícímu summitu G7 (11. až 13. června) a zasedání NATO (14. června). „Evropa nemůže dosáhnout pokroku, pokud se Německo a Francie nedohodnou,“ zdůraznil Macron v Paříži. Podle Merkelové by bylo možné dosáhnout pokroku v otázkách Ruska, Turecka a Balkánu, aniž by se pouštěla do konkrétnějších podrobností. Ale: „Co nejdůrazněji odsuzujeme to, co Lukašenko dělá občanské společnosti a opozici,“ zdůraznila Merkelová v souvislosti s Běloruskem. Sankce by měly být uplatňovány cíleně. Macron rovněž zdůraznil, že EU jednala správně, když co nejrychleji zavedla sankce a prokázala „rozhodnost“.

Macron požaduje vysvětlení špionážní aféry

V souvislosti se špionážní aférou (psali jsme zde) oba vyzvali USA a Dánsko k vysvětlení. „Chtěl bych říci, že mezi spojenci je to nepřijatelné,“ řekl Macron. Dodal, že budují vztah založený na důvěře. Merkelová zdůraznila, že po prohlášení dánské vlády vidí „dobrý základ“ pro vyjasnění a důvěrný vztah.

Merkelová se rovněž vyslovila proti stažení Bundeswehru po převratu v krizovém západoafrickém státě Mali.

Dlouholeté přátelství

Francouzsko-německé přátelství trvá již několik desetiletí. Kancléřka Angela Merkelová se již více než 15 let snaží jménem německé strany tyto vztahy udržovat a rozšiřovat.

Mluvčí Zelených pro evropskou politiku Franziska Brantnerová ovšem uvedla, že chybí konkrétní projekty: „Německo a Francie by mohly realizovat Evropský fond obnovy mnohem ambiciózněji s evropskou přidanou hodnotou: síť nočních vlaků a rychlovlaků, zelený vodík, společné rozšíření rychlých mobilních sítí.“ Částky, které byly dosud na tyto účely vyčleněny, jsou příliš malé na to, aby mohly v celosvětové konkurenci něco změnit.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.