Borrell: EU bude muset jednat s Tálibánem

Šéf evropské diplomacie nazval Tálibán vítězem války, se kterým EU bude muset vést dialog.

Podle slov evropského šéfdiplomata Josepa Borrella bude muset EU jednat s afghánským Tálibánem, i když ho nepovažuje za legitimní vládu země. EU tak bude moci poskytnout podporu afghánskému lidu. Prioritou EU je ale evakuace svých občanů ze země a otázka migrace.

„Tálibán vyhrál válku, takže s nimi budeme muset jednat,“ řekl Borrell novinářům po krizové schůzce ministrů zahraničí EU, i když zdůraznil, by to neznamenalo rychle přistoupit k oficiálnímu uznání jejich vlády. Borrell dále řekl, že v EU panuje shoda v tom, že se EU „zapojí do dialogu, jakmile to bude nutné, aby zabránila humanitární a potenciální migrační katastrofě“.

Podle dalšího vyjádření Borrella by se tento dialog měl zaměřit na prostředky, které by zabránily návratu přítomnosti zahraničních teroristů v Afghánistánu.

Evropský šéfdiplomat ještě před pár dny povzbuzoval oficiální vládu v Kábulu k jednání a spolupráci s Tálibánem. Rychlý spád událostí musel Borrella překvapit. Borrell také varoval, že pokud se Tálibán chopí moci silou a obnoví islámský emirát, bude čelit neuznání, izolaci, nedostatku mezinárodní podpory a vyhlídkám na pokračující konflikt a nestabilitu v Afghánistánu. Tálibán se však vlády ujal, aniž narazil na odpor. Borrell v úterý ještě prohlásil, že boj proti Al-Káidě v Afghánistánu sice uspěl. Nicméně proces budování státu selhal navzdory obrovskému množství prostředků směřujících do země.

V EU zůstávají skeptičtí vůči prvním příslibům Tálibánu u moci, který vedle amnestie také slibuje, že ženy budou moci studovat a pracovat, ovšem v rámcích islámského práva. Důvodem je brutální reputace hnutí z minulosti.

Borrell na adresu současného Tálibánu řekl, že „vypadá stejně, jen mluví lepší angličtinou“.

Jednání ministrů zahraničí členských zemí EU dospělo k následujícímu prohlášení: „Spolupráce s jakoukoli budoucí afghánskou vládou bude podmíněna mírovým urovnáním podporujícím začlenění a dodržování základních práv všech Afghánců, včetně žen, mládeže a příslušníků menšin, jakož i dodržováním mezinárodních závazků Afghánistánu, závazkem bojovat proti korupci a předcházet využívání afghánského území teroristickými organizacemi.“

Hlavní téma jednání mezi EU a Tálibánem má být migrační otázka, ovšem prioritu má v současné době především evakuace občanů EU a asi 400 afghánských občanů a jejich rodin, kteří pracovali pro EU.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.