Španělská vláda začala nový politický dialog s Katalánskem

Jednání mezi centrální vládou a Katalánskem mají být ale striktně v duchu španělské ústavy.

Premiér Španělska Pedro Sánchez a katalánský předseda autonomní vlády Pere Aragonès se ve středu 15. září sešli ke společnému jednání a zahájili tak novou éru politického dialogu mezi Madridem a Barcelonou.

Informace o chystaném jednání potvrdil v úterním rozhovoru pro španělská veřejnoprávní média španělský premiér. Sánchez uvedl, že dialog vidí jako způsob, jak vyřešit politickou krizi s Katalánskem. Sánchez také dodal, že současná situace je stabilnější než v roce 2017.

Španělský premiér nicméně vyloučil další možnost referenda o nezávislosti Katalánska. Referendum se konalo 1. října 2017. Celkem 90 % katalánských voličů (volební účast byla 43 %) podpořilo nezávislost země. Katalánský parlament pak jednostranně vyhlásil nezávislost regionu na Španělsku. Vláda v Madridu ale referendum a jeho výsledky považuje za nelegální. Jeho organizátoři byli odsouzeni k trestům odnětí svobody od devíti do třinácti let za pobuřování a zneužití veřejných prostředků.

Současný postoj vlády ke katalánské otázce je rámován španělskou ústavou, která je pro Madrid červenou linií. V rámci ústavy země by měl také probíhat politický dialog s katalánskou vládou.

Podle španělského premiéra jsou nyní pro Katalánce na stole jiné priority: mezi nimi dopady hospodářské krize způsobené pandemií a také otázky, jak využít finanční prostředky EU k obnově regionu i celé země.

V sobotu 11. září se v Barceloně sešlo podle organizátorů až 400 tisíc lidí, aby podpořili myšlenku nezávislosti Katalánska. Policejní odhady mluví jen o 108 tisících.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.