Belgie: Vyřazení jaderné energie se kvůli válce na Ukrajině odkládá o 10 let

„Federální vláda se rozhodla podniknout nezbytné kroky k prodloužení životnosti dvou nejnovějších jaderných reaktorů o deset let,“ sdělil na svém Twitteru belgický premiér Alexander De Croo.

Belgie v pátek odložila o deset let plán na vyřazení jaderné energie v roce 2025, protože se obává nárůstu cen energie způsobeného ruskou intervencí na Ukrajině. „Toto prodloužení posílí nezávislost naší země na fosilních palivech v turbulentním geopolitickém prostředí,“ prohlásil Alexander De Croo.

V reakci na tuto zprávu německá ministryně životního prostředí Steffi Lemkeová uvedla: „Lituji rozhodnutí Belgie povolit provoz dvou reaktorů jaderných elektráren TihangeDoel o deset let déle. Vzhledem k bezpečnostním, ekonomickým a právním rizikům vylučujeme prodloužení pro Německo.“

Ceny energií pro Evropany po ruské invazi na Ukrajinu prudce vzrostly a vedoucí představitelé EU se sejdou, aby se dohodli na dalších mimořádných opatřeních, která by zmírnila dopady na spotřebitele a podniky.

„Naše země příliš dlouho postrádala vizi,“ řekl De Croo na tiskové konferenci. „To způsobilo velkou nejistotu. Plán, který máme dnes na stole, na tento nedostatek vize reaguje.“

Lemkeová to ovšem vidí jinak: Trvá na tom, že je třeba vzít v úvahu obavy obyvatel z okolí Cách – německého města vzdáleného asi 80 km od Tihange.

„Ještě více v dnešní krizové době považuji jakékoli prodlužování životnosti jaderných elektráren z důvodu bezpečnosti dodávek za neudržitelné,“ uvedla Lemkeová. „To nás může učinit ještě zranitelnějšími.“ Podle ní současné mezinárodní obavy z ukrajinských jaderných elektráren ukazují, jaké riziko tato energie představuje.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.