Nadnárodní firmy nevytvářejí ve střední Evropě pracovní místa, kradou je jinde, říká Katarzyna Duda o odvrácené tváři korporací

Rozhovor: S polskou odbornicí na sociální politiku a autorkou knihy Korpo mluvíme o působení nadnárodních firem (nejen) v Polsku. Jak zachází se zaměstanci a co jim to umožňuje?

Katarzyna Duda, odbornice na sociální politiku pracující pro Celopolskou konfederaci odborových svazů (OPZZ) a členka strany Razem (Společně), diskutuje s Małgorzatou Kulbaczewskou-Figat a Veronikou Sušovou-Salminen o otázkách post-transformačního polského trhu práce. Rozhovor vznikl v rámci společného projektu Cross-border Talks.

V centru našeho rozhovoru pozornosti jsou nadnárodní korporace a způsob, jakým zacházejí se svými polskými pracovníky. Katarzyna konfrontuje mýty o „progresivních“, „efektivních“ a „pracovní místa vytvářejících“ korporacích a sdílí příběhy o vykořisťování a pochybném řízení. Uvádí také souvislosti a ukazuje, jak šoková terapie z 90. let připravila půdu pro vstup nadnárodních společností na trh práce plný zoufalých lidí a jak málo se dosud udělalo pro ochranu pracujících. Mnoho z toho, co zazní, není cizí ani českému pracovnímu trhu.

Rozhovor je k dispozici na YouTube v angličtině s českými titulky, které si můžete zvolit na YouTube v Nastavení. Projekt Cross-border Talks připravuje rozhovory s různými zajímavými lidmi a v rámci širokého názorového spektra pravidelně. Některé epizody mají české titulky, jiné jsou dostupné jen v angličtině.

 

Ilustrační foto: Autor – Archiv Katarzyny Duda

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.