Na Haiti se vrátila cholera

Nejen politické a ekonomické krize sužují karibský stát Haiti. Na ostrov se v poslední době opět vrací obávaná nemoc.

Haiti je republikou sídlící na ostrově Hispaniola v Karibském moři. Země má pohnutou historii plnou krutosti, násilí, ale i řádění přírodních živlů. Nemoc cholera zde v posledních desetiletích neřádí zdaleka poprvé. Na Haiti byly nyní diagnostikovány další desítky případů. Nová aktivace smrtelné infekce zabila již osm lidí. Podle informací haitského ministerstva zdravotnictví bylo v prvním říjnovém týdnu identifikováno 68 nových případů. Humanitární skupina Lékaři bez hranic (MSF) pak oznámila, že naprostá většina případů cholery, které její lékaři sledují, jsou děti. Cholera je bakteriální onemocnění způsobující úporné průjmy s velkým rizikem dehydratace a ztráty základních minerálů. Nemoc řádí především v oblastech s nedostatkem pitné vody nebo nedostatečnou hygienou, může být důsledkem konzumace potravin nebo vody kontaminované bakteriemi. Ačkoli vakcíny existují a symptomy lze „snadno léčit“, podle Světové zdravotnické organizace zůstává cholera v rozvojovém světě nadále zákeřným zabijákem.

Na Haiti zažili velkou epidemii cholery již v roce 2010, kdy se začala šířit z tábora mírových sil OSN na domácí obyvatelstvo. Tato epidemie nakonec dosáhla 800 000 případů a vyžádala si nejméně 10 000 obětí. OSN sice přiznala svůj podíl na vypuknutí epidemie, nepřijala ale za situaci právní odpovědnost. Organizace na ochranu lidských práv v zemi se pak neúspěšně pokoušely si vymoci pro oběti epidemie finanční odškodnění. V rámci zvládnutí této epidemie se zdálo, že se cholera do země nevrátí a letos v únoru dokonce náměstkyně generálního tajemníka OSN Amina J. Mohammed prohlásila, že Haiti „je na pokraji historického okamžiku, kdy jsme první země v moderní době, která se snaží úplně odstranit choleru”. V současné situaci se ale zdá, že takovýto milník je opět mimo reálny dosah. OSN vydala prohlášení, že pomůže haitské vládě při zahájení „nouzové reakce“ na nové ohnisko „zaměřené nejen na omezení šíření nemoci, ale také na to, aby rodinám řekla, jaké mají ve svých místních komunitách okamžitě podniknout kroky k záchraně života. “

Cholera není jediným problémem, který sužuje karibskou zemi. Nedávno zde začaly velké protivládní protesty, kdy se  dokonce po celé zemi zavřely školy, podniky a veřejná doprava. Haiťané demonstrují proti násilí gangů, chudobě, potravinové nejistotě, inflaci a nedostatku pohonných hmot. Protesty umocnilo zdvojnásobení cen na pumpách. Haitské gangy totiž zhoršily palivovou krizi tím, že zablokovaly přístav v hlavním městě Port-au-Prince. Kvůli této krizi několik nemocnic nedávno oznámilo, že budou nuceny odstavit nebo omezit služby vzhledem k nedostatku elektřiny z palivových generátorů. Situace tedy zůstává krizová a bude zřejmě ještě dlouho.

Ilustrační foto: Alex Proimos from Sydney, Australia – Flickr, CC BY 2.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.