Africké reakce na polské zadržení mírové delegace v Polsku

Nedávno jsme psali o víkendovém zadržení africké mírové delegace na polském území. Jak ho vidí sami Afričané? O čem se píše v afrických médiích?

Letadlo zablokované v nákladním prostoru. Delegace africké mírové mise na Ukrajinu a do Ruska čekající dlouhé hodiny na výstup bez občerstvení. Ostrá diplomatická roztržka a nestandardní chování polské strany, která je Afrikou obviňována z nekorektního jednání vůči delegaci, podřízenosti americkým zájmům a dokonce i rasismu. Důvodem k jednání polské strany byly zbraně na palubě letadla, kdy polské úřady uvádějí jako důvod střetu absenci povolení k nošení zbraní u některých členů ochranky jihoafrického prezidenta. Jihoafričtí představitelé jsou však pobouřeni a incident označují za minimálně politováníhodný. Nestandardní polské počínání je Jihoafričany bráno jako jednání v rozporu s normami diplomacie. Diplomatická roztržka vznikla již na palubě letadla a byla velmi ostrá. Šéf prezidentské ochranky generálmajor Wally Rhoode například uvedl, že povolení k držení zbraní měli všichni členové delegace, i když připustil, že někteří členové delegace měli pouze kopie požadovaných dokumentů. “Zdržují nás, ohrožují život našeho prezidenta,” hlásil generálmajor Rhoode na improvizované tiskové konferenci na palubě letadla, přičemž označil zadržení za akt rasismu.

Důraznější pak byla i reakce mluvčího prezidenta Jihoafrické republiky Cyrila Ramaphosy. “Jsme hluboce znepokojeni zkušeností, kterou prošli,” uvedl v prohlášení k zadržení delegace Ramaphosův mluvčí Vincent Magwenya a označil incident za “politováníhodný“. Magwenya také odsoudil zprávy polské národní bezpečnosti, že důstojníci na palubě letu neměli povolení k nošení zbraní na polské území, když uvedl uvedl, že povolení pro zbraně byla zajištěna včas. Nejostřeji na incident reagovalo jihoafrické hnutí Bojovníci za ekonomickou svobodu (EFF). To chce dokonce odvolat velvyslance Jihoafrické republiky v Polsku a snížit hodnocení polského velvyslanectví. EFF vyzvalo vládu JAR, aby „nereagovala lehkovážně na rozhodnutí polských úřadů zadržet o víkendu na více než 25 hodin delegaci jihoafrických médií a bezpečnostních složek.“ Vládu žádá, aby zvážila odvolání velvyslance Jihoafrické republiky v Polsku a snížila váhu polského velvyslanectví v zemi. Jinak to vidí jihoafrická liberální strana Demokratická aliance, která naopak nachází chybu na straně Afriky a  chce, aby šéf prezidentovy ochranné jednotky generálmajor Wally Rhoode předstoupil před parlament a „vysvětlil marnou cestu speciálních jednotek do Polska, která se minulý týden stala diplomatickým incidentem.“ Andrew Whitfield ze strany uvedl, že Rhoode musí vysvětlit nastalý byrokratický přehmat.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.