Kauza ruského vměšování do voleb v USA. Co se zatím ví?

Reuters. Americké zpravodajské služby tvrdí, že Rusko se vměšovalo do prezidentských voleb v roce 2016, a to ve prospěch Donalda Trumpa. Jaký je současný stav celého vyšetřování, které otřásá politickou scénou USA, shrnul Reuters.

Úřady zaměřené na vymáhání práva a výbory Kongresu nyní vyšetřují ruské vměšování a možné tajné dohody se členy Trumpovy kampaně. V daný moment se ví následující:

Vyšetřování začalo poté, co prezident Barack Obama nařídil americkým zpravodajským službám zhodnotit to, zda se Rusko pokusilo intervenovat do voleb po kyberútoku na Demokratický národní výbor v červenci 2016. V rámci něj došlo k publikaci tisíců osobních emailů volebního manažera Hillary Clintonové.

Co vyšetřování zjistilo? CIA a FBI spolu s NSA došly k závěru ve zprávě z ledna 2017, že Vladimir Putin nařídil kampaň, která měla podlomit důvěru ve volební systém USA a také ovlivnit výsledek voleb.

Putin a ruská vláda měl podle těchto závěrů jasně upřednostňovali Donalda Trumpa v Bílém domě. Putinovi společníci hackovali informace, platili sociální média a pokusy ruských vládních agentur a státních médií ovlivnit veřejné mínění.

Zpráva nebyla schopná vysvětlit, zda se Rusku podařilo ovlivnit výsledek voleb. Putin a další ruští vládní představitelé to odmítají.

Tehdejší ředitel FBI James Comey řekl v březnu, že FBI vyšetřuje roli Moskvy ve volbách, a to včetně možných tajných dohod s Trumpovou kampaní.

Ministerstvo spravedlnosti oznámilo v květnu, že jmenovalo Roberta Muellera, bývalého šéfa FBI, na místo zvláštního poradce, který má vést nezávislé vyšetřování ruské kauzy. Mueller by měl spolupracovat s FBI.

K tomu několik výborů v Senátu i v Sněmovně representantů vyšetřuje vměšování Ruska do voleb.

Veřejná pozice prezidenta Donalda Trumpa k vyšetřování není známá a nezaujal ji. V červenci 2016 Trump na tiskové konferenci řekl, že doufá, že Rusko najde 30 tisíc emailů, které chyběly při jiném vyšetřování Hillary Clintonové a jejího používání soukromých emailů v pozici ministra zahraničí. Následně Trump odmítl obvinění, že by Rusko ovlivňovalo volby v jeho prospěch.

V lednu 2017 Trump ale řekl, že přijímá výsledky vyšetřování agentur: “Co se týče hackování, myslím, že to bylo Rusko.” Nicméně dodal: “Mohli to být také další.” A naznačil, že se mohlo jednat o Čínu. V květnu Trump tweetoval v tom smyslu, že celá kauza je fake news kvůli které prohráli demokraté volby.

Zatím tu není důkaz o tom, že by s odchodem ředitele FBI Comeye došlo k zastavení vyšetřování. James Comey byl odvolán Trumpem 9. května s argumentací, že je třeba obnovit důvěryhodnost FBI. Trump pak Comeye veřejně kritizoval.

Comey řekl senátnímu výboru, že jeho odhodlání přímo souviselo s ruskou kauzou. Comey řekl, že Trump po něm žádal, aby ukončil vyšetřování role jeho bývalého poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna v celé kauze ruského vměšování. Odmítl upřesnit, zda není součást vyšetřování také sám prezident Trump.

Kauza se dotkla některých lidí Trumpova týmu. Flynn byl vyhozen v únoru kvůli stykům s ruskými představiteli, tj. velvyslancem Ruska v USA, které utajil před viceprezidentem Pencem. Jsou také vyšetřováni lidé, kteří s Flynnem spolupracovali v době, kdy neměl veřejný úřad a jednal s Rusy. Flynn musel dodat dokumenty k případu pro senátní výbor pro zpravodajské služby.

V problémech je také ministr spravedlnosti Jefferson Sessions, který se musel z věci stáhnout, protože měl během roku 2016 také styky s ruským velvyslancem.

Donald Trump je nyní zahrnutý do vyšetřování: Mueller vyšetřuje to, zda se prezident pokusil o bránění spravedlnosti v souvislosti s vyšetřováním a odvoláním Comeye z postu ředitele FBI. V dopise, kde Comeye odvolával, Trump poděkoval za informaci, že není vyšetřován. Comey potvrdil, že v době, kdy byl odvolán, nebyl Trump vyšetřován.

Comey tvrdí, že mu prezident před tím řekl, že od něj očekává loajalitu. Trumpův právník Marc Kasowitz to odmítl.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.