Měnová politika: Japonsko jde proti proudu

Zatímco centrální banky v některých zemích zvýšily úrokové sazby, Japonsko si jde i nadále svojí cestou.

Nedávno britská centrální banka zvýšila svou hlavní úrokovou sazbu o 50 bazických bodů (ze 4,50 % na 5,00 %) ve snaze omezit inflaci, uvedl portál Statista. Toto rozhodnutí následuje rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB), která 15. června oznámila další zvýšení z 3,75 % na 4,00 %. Zvýšení ECB je posledním v řadě zvýšení po historickém zvýšení sazeb v červenci loňského roku, které ukončilo šest let trvající měnovou politiku nulových úrokových sazeb. Ve Spojených státech prezident americké Federální rezervní banky očekává další zvýšení do konce roku. Země má stále nejvyšší klíčovou sazbu mezi hlavními západními ekonomikami, přičemž v červnu se pohybovala v rozmezí od 5,00 % do 5,25 %.

Výjimkou mezi vyspělými ekonomikami je Japonsko, které v 90. letech minulého století začalo provádět měnovou politiku s nulovou úrokovou sazbou v reakci na spekulativní bublinu, která v té době zemi postihla. Jak ukazuje graf níže, japonská centrální banka od roku 2016 přešla dokonce k záporným sazbám, protože země se potýkala s chronickými problémy s růstem a rozbujelou deflací. Navzdory vyšší než očekávané inflaci v letošním roce se Bank of Japan v současné době drží svého a naznačuje, že by byla připravena změnit kurz, pokud by sazby prudce vzrostly, ale potvrzuje své přesvědčení, že inflace později v tomto roce zpomalí.

Hlavní úrokové sazby centrálních bank vybraných zemí/regionů (2012-2023). USA (modře), eurozóna (žlutě), Spojené království (zeleně), Japonsko (červeně). Zdroj: Statista.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.