Latinskoamerické země se před společným summitem postavily proti agendě Ukrajiny a EU

Latinskoamerické země se postavily proti účasti prezidenta Volodymyra Zelenského na summitu s Evropskou unií, který se má konat v polovině července v Bruselu, a z návrhu prohlášení tohoto summitu odstranily vše, co se týkalo Ukrajiny.

Hlavy států a vlád 33 zemí Společenství latinskoamerických a karibských států (CELAC) by měly ve dnech 17.-18. července přijet do Bruselu na summit se svými protějšky z EU. Tyto země však 4. července zaslaly 21stránkový protinávrh k návrhu textu, který jim členské státy EU zaslaly minulý měsíc.

Od začátku ruské války na Ukrajině Evropané neústupně tvrdí, že poválečný mír by měl být budován podle parametrů Kyjeva, což návrh CELAC nezmiňuje, uvedl web Euractiv.

Podle upraveného textu prohlášení by se členové EU a CELAC společně „zasazovali o seriózní a konstruktivní diplomatické řešení současného konfliktu v Evropě mírovými prostředky, které zaručí suverenitu a bezpečnost nás všech, jakož i regionální a mezinárodní mír, stabilitu a bezpečnost“.

„Je zásadní, aby společné prohlášení odkazovalo na společný závazek dodržovat všechny zásady zakotvené v Chartě OSN, včetně respektování územní celistvosti a svrchovanosti, a na nutnost odsoudit ruskou agresivní válku proti Ukrajině,“ uvedl jeden z diplomatů EU. Jak ovšem upozornil další, „musíme však počítat i s možností, že summit skončí bez jakéhokoli společného prohlášení“.

Dalším podrážděním před společným summitem bylo dohadování o účasti ukrajinského prezidenta Zelenského, který původně obdržel pozvání od Španělska – po odmítavém postoji latinskoamerických lídrů však od něj bylo upuštěno.

V uplynulém roce se Evropané snažili posílit vazby se svými partnery po celém světě, aby získali podporu pro mezinárodní řád založený na pravidlech, který Rusko svým útokem na Ukrajinu zavrhlo.

Většina latinskoamerických zemí však opakovaně uvedla, že si nepřeje být zatažena do pozice ve válce, kterou nadále považují za primárně „evropský problém“.

Zdá se, že země CELAC a EU „nejsou na stejné vlně“. Situaci dále komplikuje skutečnost, že členové CELAC požádali Evropany, aby zaplatili reparace za škody způsobené otroctvím, což se pravděpodobně stane potenciálně spornou otázkou.

Celý článek najdete zde v angličtině.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.