Americký mainstream dělá špinavou práci jestřábů a zbrojařů

Cílem je postavit vztahy s Čínou na strachu, konfrontaci a nepřátelství… a získat větší finance pro Pentagon.

Ben Armbruster se v článku pro Responsible Statecraft zaměřil na způsob, jak v amerických mainstreamových médiích portrétují Čínu. V kontextu toho, že se Čína v současnosti stala pro USA hlavním konkurentem a někdy rivalem, se američtí jestřábi v napojení na zbrojaře snaží postavit vztahy s Čínou na strachu, konfrontaci a nepřátelství, míní autor.

Americký mainstream a konkrétně nedávný pořad NBC Nightly News v tom sehrávají svoji roli. Autor uvádí nedávné zpravodajství o čínsko-ruském námořním cvičení na Aljašce, které ve veřejnosti vzbudilo pocit, že nejlepší odpovědí bude víc militaristický a konfrontační postoj ze strany USA. Podívejme se, jak k tomu došlo.

Na prvním místě vytvořeným humbukem kolem strachu, ve kterém se angažoval jak moderátor pořadu, tak i reportér NBC. Na druhém místě ignorováním širšího kontextu čínsko-amerických a rusko-amerických vztahů, který by vysvětlil důvody pro toto námořní cvičení.  A na třetím místě vyzněním celé reportáže: Pentagon by měl dostat více finančních zdrojů. Armbruster dodává, že takto postavená reportáž není v amerických médiích výjimkou.

Výzkumný pracovník Quincyho institutu Jake Werner,  označil tuto konkrétní reportáž NBC za „neobvykle křiklavý příklad toho, jak zdánlivě nezávislá americká média nekriticky přejímají militaristický přístup ke světu.“ „Nezaujatý přístup by si všiml, že USA dělají totéž (s větší frekvencí) a že to, co dělá Čína, je součástí eskalační dynamiky akce-reakce, k níž USA také velmi přispívají,“ řekl Werner dále.

Blake Herzinger, výzkumný pracovník Centra pro studium Spojených států v Austrálii, s tímto názorem souhlasí. Podle CNN zopakoval hodnocení NORTHCOM, že čínské a ruské námořní cvičení nepředstavovalo hrozbu a že „státy jednaly v souladu s mezinárodním právem stejně jako plavidla amerického námořnictva, když operují u čínských nebo ruských břehů“. Herzinger dodal, že také čínské reakce (podobně jako ty americké) v Indopacifiku zveličují vymyšlené hrozby a snaží se tak o vyhnání vetřelců ze svých vod.

Obě strany tedy námořní cvičení využívají ke zveličení hrozby. Zdá se ale, že na americké straně jsou to zdejší mainstreamová média, která dělají všechnu špinavou práci.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.